Theater in Emmen is vooral covermuziek
Leest 'Hier huizen draken' van Marie Claus

Het raadsel van de witte port-flessen

Witte portflessen Weerdingerstraat
Omdat wij in een rustige wijk wonen, rustig naar Drentse maatstaven, zit de opschudding in het kleine. Zo is er al enige tijd op de buurt-app 'iets te doen' over zwerfvuil.

Het begrip zwerfvuil is misschien niet helemaal van toepassing, want het betreft zorgvuldig geplaatste, lege witte port-flessen  aan de voet van een boom aan de Weerdingerstraat. Iedere avond komt er een bij. Na enige tijd verdwijnt het rijtje flessen, wellicht dat een buurtbewoner ze naar de glasbak honderd meter verderop brengt, en wordt het weer rustig op de app.

En dan begint het ritueel opnieuw. Na iedere avond een fles, steeds witte port. De ene keer van het merk Sea lord, de andere keer Patricio. Volgens internet worden beide merken verkocht bij de Aldi. 

Volgens beschrijvingen op datzelfde internet, zelf drink ik geen port, heeft de drank van Sea Lord een fruitige en frisse lichtzoete smaak en kost een fles een euro of 5. De Patricio is iets goedkoper – 4 euro 80 – maar veel beter omschreven: strogeel van kleur met aroma’s van bloesem, appel en peer.

Vreemd is dat flessen worden leeggedronken of neergezet met zicht op de Jumbo aan de overkant van de straat. Daar verkopen ze eveneens witte port: Argent Sweet White Premium, 3 euro 40 voor een fles 'speciaal geselecteerde wijn met een delicate, zoete en warme smaak'.

Vreemd is ook dat sommige etiketten gehavend zijn, die van de Patricio zijn in een beginstadium van losgepeuterd. Waardoor het is alsof het ene merk witte port de drinker meer op de zenuwen werkt dan de ander.