Leest 'Wat we toen al wisten' van Geert Buelens
Theater in Emmen is vooral covermuziek

100 jaar Ulysses van James Joyce

Ulysses 100 postzegels
Het in Den Haag zetelende pr-bureau CommuniGate PR & Marketing laat weten dat het vandaag, 2 februari, precies 100 jaar geleden is dat 'het bekende literatuurstuk' Ulysses van James Joyce werd gepubliceerd. Citaat uit het begeleidende persbericht:

'Op 2 februari lanceren de attracties van Dublin hun programma's, met 18 artistieke samenwerkingen die plaatsvinden tot 16 juni - de dag waarop het verhaal uit Ulysses plaatsvond, en die later internationaal bekend werd als 'Bloomsday' als eerbetoon aan Ulysses' centrale karakter Leopold Bloom. Over de hele wereld vinden er in 2022 tal van literaire evenementen plaats ter gelegenheid van deze 100ste verjaardag.'

Over de hele wereld? Zou dat ook in Nederland te merken zijn? De speciaal daarvoor ontworpen website maakt vooralsnog geen melding van Joyce- of Ulysses-activiteiten alhier. Maar wat niet is kan nog komen. Evenementen aanmelden kan via deze link.

Voor wie niet weet waar de drukte over gaat, nog een citaat uit het persbericht:   

'Beschouwd als een van de grootste en meest invloedrijke stukken van de modernistische literatuur, werd Ulysses aanvankelijk gepubliceerd als een reeks verhalen in een Amerikaans tijdschrift en voor het eerst gepubliceerd als een complete roman op 2 februari 1922 – op James Joyce zijn 40ste verjaardag. Het boek beschrijft 19 uur uit een enkele dag (16 juni 1904 – nu gevierd als Bloomsday) in het leven van Stephen Dedalus, samen met man en vrouw Leopold en Molly Bloom terwijl ze door de straten en buitenwijken van Dublin dwalen.'

Centrale rol bij de herdenkingen is weggelegd voor het Museum of Literature Ireland in Dublin, kortweg MoLI, een verwijzing naar Molly Bloom. Het museum is verantwoordelijk voor de Ulysses 100, een digitaal platform en gids voor de internationale evenementen ter gelegenheid van het eeuwfeest van Ulysses. Dat platform biedt naast online tentoonstellingen, artikelen en films ook een inleiding tot het boek.