Mattheüs 2: 9 - 12
Het is winter, er nadert een ster

Gunay Uslu krijgt voorzet van Ingrid van Engelshoven

Profiel Gunay Uslu in Het ParoolHet Parool bracht zaterdag een 'profiel' van Gunay Uslu, de nieuwe staatssecretaris van cultuur en media. Met profiel wordt een portretterend artikel bedoeld op basis van uitspraken die door anderen over de betreffende persoon zijn gedaan.

'Ambitieus, verbindend en vol humor' luidt de kop boven het stuk. Elders op de pagina staat een streamer 'Het is net alsof je met haar Messi in je team hebt: je weet van tevoren al dat je gaat winnen'. Die laatste uitspraak is gedaan door fotograaf Geert Snoeijer. Uslu deed met Snoeijer het project Nederlandse Pioniers in Turkije.

Uslu (Haarlem, 1972) wordt in Het Parool neergezet als iemand die veel heeft gedaan en bereikt. Zo was ze onder meer als directeur development bij touroperator Corendon verantwoordelijk voor 'de aankoop, ontwikkeling en het design van hotels' en later toezichthouder bij filmmuseum Eye, Vereniging Rembrandt en museum Mauritshuis.

De een na laatste alinea van het stuk, geschreven door Marcel Wiegman, begint met twee vragen: 'Wat kunnen we straks van haar verwachten? Iemand die na jaren van kaalslag onder haar voorganger eindelijk eens met haar vuist op tafel slaat als ze een keer mag aanschuiven in de ministerraad?'

Kaalslag onder haar voorganger?

Het is waar dat de cultuursector het zwaar heeft, vooral sinds de uitbraak van de coronacrisis. Het is ook waar dat Ingrid van Engelshoven (Delfzijl, 1966) er relatief laat in slaagde om steungeld los te krijgen. Toen dat was gebeurd, op 15 april 2020, leek het alsof Van Engelshoven meer kwaad dan goed had gedaan.

Hoe onterecht dat is, mag blijken uit een ander 'profiel'. In NRC/Handelsblad werd eind december beschreven hoe Van Engelshoven in augustus een pakket van 485 miljoen euro op tafel legde. Geciteerd wordt Jeroen Bartelse, directeur van TivoliVredenburg en lid van de taskforce die met het kabinet praat over de aanpak van de coronacrisis:

"Ze redde daarmee de culturele sector, en tot de dag van vandaag lopen de pakketten door terwijl andere sectoren geen specifieke steun kregen. Ze was misschien niet uitgesproken genoeg in haar verdediging van de kunsten in het openbaar, maar binnenkamers liet ze het geluid wel degelijk horen, en was ze ook heel vasthoudend."

Nog een goed woordje voor Van Engelshoven. In het nieuwe coalitieakkoord staat dat de cultuurbegroting structureel met 170 miljoen euro per jaar wordt verhoogd. Die verhoging is een bijna volledige correctie van de bezuinigingen tijdens Rutte 1 toen Halbe Zijlstra staatssecretaris was. Daarmee is onder Van Engelshoven meer bereikt dan onder Jet Bussemaker die namens de PvdA minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap was ten tijde van Rutte II.

Ook wordt in het akkoord een door Van Engelshoven bepleit herstelplan aangekondigd. Met dat pakket moet de sector weer op weg geholpen worden na de schade die de pandemie en de coronamaatregelen hebben aangericht.

Als Uslu straks scoort, is het uit een voorzet van Van Engelshoven.