Cultuurpodcast 'Hooggeëerd publiek'
De vaandeldrager van Emmen

Sarah Carlier in fotogalerie Noorderlicht

Corne Sparidaens Sarah Carlier
Ik bezocht de fotogalerie van Noorderlicht in Groningen waar beeldend kunstenaar Sarah Carlier, met hulp van creatieve hobbyisten, de tentoonstelling Muddy Pink Dinosaur heeft gemaakt. Zoals vaker maakte ik een foto terwijl Corné Sparidaens haar op de foto zette. 

Kort nadat Carlier in Groningen arriveerde, hing ze in de stad briefjes op met een oproep voor mensen die 'hobbymatig creatief bezig zijn'. De eerste reactie kwam van Robert, die vroeg of ze bij hem thuis wilde komen. Carlier schrok: ,,O jé, ik heb overal mijn 06-nummer achtergelaten, maar wat is daarvan de consequentie? Ik ben een vrouw alleen, ik ken hier niemand. Er kan van alles gebeuren."

Ze vroeg of Robert per mail kon laten zien wat hij maakte. Daarop ontving ze een foto van een stronk met wortels. Carlier begreep niet wat het met haar oproep te maken kon hebben. Wat doe je daarmee?, wilde ze weten. Robert antwoordde: 'Hij staat op zijn kop'. Toen zag ze het. ,,Een afknipte struik, omgekeerd geplaatst", vertelt Carlier. ,,Robert had met een tandenborstel alle aarde uit de wortels geborsteld, de stronk omgekeerd en er een kunstwerk van gemaakt."

Onder de titel Hortensiaspin met 21 poten heeft de omgekeerde stronk een plek gekregen in de fotogalerie van Noorderlicht. Met werk van veertig andere hobbymatige creatievelingen en werk van Carlier zelf vormt het de tentoonstelling Muddy Pink Dinosaur. Samensteller Carlier heeft de werken zo neergezet dat nauwelijks is zien of iets vanuit een hobby of vanuit een professie is gemaakt. Het roept vragen op over wat kunst is. Wordt iets kunst als het door een kunstenaar is gemaakt? Of kan iedereen het?

Meer in Dagblad van het Noorden.