Hanny Michaelis ontmoet Gerard Reve
Cultuurpodcast 'Hooggeëerd publiek'

Over Controversiële diersoort van Rigter & Baljon

Controversiële diersoort (2021) Sieger BaljonEen van de meest merkwaardige dichtbundels die ik dit jaar onder ogen heb gekregen, is Controversiële diersoort van uitgeverij Opwenteling – alleen die naam al. Arnoud Rigter en Sieger Baljon kozen voor deze uitgave gedichten van collega-dichters, maakte daar kopieën en scans van en plakten deze vervolgens op de hen beschikbaar gestelde bladzijden.

Het eindresultaat is 'iets' waar de kerstpuzzel van Dr. Denker bij in het niet valt. De bundel opent met orakelpraat die niet als gedicht is te herkennen: 'Deze achterkant interesseert zich niet/ hij reikt uit/ Om oogglans- en blosbevorderingen/ Om de tijd van klokken te zuiveren/ Omdat de mens een controversiële diersoort is.'

Wie dit schreef en waarom is onduidelijk. Wat er bedoeld wordt, is raadselachtig. En dat raadsel wordt naar mate de bundel vordert alleen maar vergroot. Dat komt ook door de hotse-klots-opmaak waarbij de eerder genoemde kopieën of scans met een vermoedelijk genot op de bladzijden zijn gekwakt.

Gaandeweg, bladerend, ontstaat het idee dat Rigter en Baljon menen dat montages en herschikkingen tot een durfde bloemlezing of nieuw geheel kunnen leiden. Dat laatste is op zich juist, maar toegankelijker wordt het er niet van. Het schrikt eerder af. En, eerlijk gezegd, dat is ook weer de charme van Controversiële diersoort.

En dan ineens lees ik het volgende:

Ik weet
niet meer
wat r gebeurd is

ik weet
t nog
maar t
dringt niet
tot me door

t dringt
tot me door
maar ik wil
r niet
over praten

ik wil
erover praten
maar ik vind
de woorden
niet

ik vind
de woorden
maar ik krijg
ze niet
naar buiten.

Jan Arends!? Achterin de bundel blijkt het om Ik weet van Erik Jan Harmens te gaan. En dat de voorgaande en volgende teksten afkomstig zijn uit bundels van Roelof ten Napel, Radna Fabias, Gerda Blees, Joris Miedema, Han van der Vergt, Michael Tedja. De hedendaagse experimentelen.

Ik durf niemand een exemplaar van Controversiële diersoort cadeau te doen. Mijn reputatie is al dubieus genoeg. Maar als bewijs dat in de poëzie alles mag en kan geef ik deze bundel met plezier een plek op de onderste plank in mijn boekenkast.

Titel: Controversiële diersoort Samenstelling: Arnoud Rigter & Sieger Baljon Uitgever: Opwenteling. Prijs: 22 euro (100 blz.)