Hoe komt it moarn – Nyk de Vries
Lukas 2:1-5

Een oordeel vellen vanachter het scherm

Midwinternachtsmoord
Zowel theater De Voorveghter in Hardenberg als schouwburg Ogterop in Meppel attendeert op de 'online theaterbeleving' Midwinternachtsmoord van Korthals Stuurman Theaterproducties.

Vertrekpunt van de beleving is het verhaal dat op het Hermes College net na de repetities van het toneelstuk Een Midwinternachtsdroom het levenloze lichaam wordt aangetroffen van de jonge docente Engels Lieke de Waal. Hoofdverdachte is de net ontslagen docent biologie Nico Meddens (Kees Hulst), die op voet van oorlog leefde met het slachtoffer.

Tijdens de 'beleving' wordt het proces gespeeld. Citaat uit het persbericht:

 Het publiek krijgt – na betaling – toegang tot het inloggedeelte van de site www.schuldofonschuld.nl en zien daar per procesdag vele filmpjes en bewijsstukken. Iedere dag eindigt met een overzicht van alle filmpjes achter elkaar, die op de site te bekijken blijven. Het is dus niet noodzakelijk het proces real time te volgen.

Nadat gedurende vijf dagen iedereen aan het woord is geweest en de slotpleidooien zijn vertoond, mag het publiek bepalen of de verdachte schuldig of onschuldig is. Vervolgens wordt bekend wat de meerderheid van de deelnemers heeft gestemd. Na de uitspraak volgt een korte speelfilm waarin te zien is wat er daadwerkelijk gebeurde.''

Het Midwinternachtsmoord-proces start 27 december. Jan Kooijman kruipt in de rol van advocaat van de verdachte, Louise Korthals staat tegenover hem als officier van justitie. Verder verschijnen acteurs in beeld als André van Duin, Randy Fokke, Gijs Scholten van Aschat, Rein van Duivenboden, Rami Kooti Arab, Tara Hetharia, Doris Baaten, Renée Soutendijk, Ronald Snijders, Patrick Nederkoorn en Muhsin Abdulwahab.