De vaandeldrager van Emmen
Hoe komt it moarn – Nyk de Vries

De denktank

LampjeHoe is 't?

- Prima. Lekker bezig. Druk.

Waarmee?

- Nou, vooral met mijn denktank, ik bedoel onze denktank, want ik doe het natuurlijk niet alleen. Het loopt heel goed de laatste tijd. Het loopt zelfs zo goed, dat het programmamaken een beetje op de achtergrond begint te raken. Een paar handjes erbij zou geen kwaad kunnen, denk ik soms.

Wat voor denktank?

- Een voor vraagstukken. Actuele vraagstukken, vooral. Er hoeft maar iets te spelen en de denktank wil rollen. Waarheen je maar wilt. (…) Dat was een grapje. Ik heb, we hebben, een zelfstandige denktank. Eentje die zich niet laat sturen, maar autonoom denkt. Zowel in als out of the box.

Wat bedoel je met in the box?

- Oplossingsgericht naar binnen en van binnenuit, dat bedoel ik. Daarin verschil ik, verschillen we, van veel andere denktanks, die denken out of the box. Die komen langs, kijken even en roepen wat. Maar dat is wat opdrachtgevers, als het erop aan komt, eigenlijk niet willen. Out of the box werkt ontregelend, daar raken mensen van in de war. Als mensen in de war zijn, ontstaat chaos en dat is nu precies wat een denktank moet zien te voorkomen. Chaos komt de productiviteit niet ten goede en productiviteit is key. Stroomlijnen is beter. Orde moet zijn, dat is mijn devies. Ons devies.

Met welk vraagstuk ben je op het moment bezig?

- Met de vrijheid van ongevraagd geuite meningen. Daar wordt de laatste tijd zoveel gebruik van gemaakt, dat sprake is van wildgroei. Vooral de ondeskundige meningen rukken op, ongevraagd, maar het gebeurt toch. Hoe ga je daar mee om? Moet daar paal en perk aan worden gesteld? Moet je het toejuichen en laten gaan? Valt er iets aan te verdienen? Ik zit nu in de fase van het inventariseren, aan de inputkant. Als dat klaar is ga ik, gaan we, in de tank denkend wikken en wegen. Uiteindelijk komt er iets uit. Dat is niet leukste onderdeel. Het leukste is het denken, ook omdat ik per uur wordt betaald. We, bedoel ik.

En er komt altijd iets uit?

- Als er niets uitkomt, rijd ik een stukje verder. Niemand die het merkt.