Via de metro naar het Groninger Museum
Graffiti in Groningen en daarbuiten

Weer staat Emmen onderaan

Bestrijding Japanse duizendknoop

In de Volkskrant van afgelopen zaterdag aandacht voor de bestrijding van de Japanse duizendknoop, een plant die nogal wat schade aanricht aan gebouwen,  wegen en riolen en om die reden bestreden moet worden.

Werd de duizendknoop in 2006 slechts in enkele tientallen gemeenten gezien, inmiddels duikt de plant bijna overal in Nederland op, meldt de krant. Het tempo waarin dat gebeurt liegt er niet om: met soms tien centimeter per dag wordt de bebouwing ondermijnd.

Om een beeld te krijgen van de gevolgen vroeg de krant bij de vijftig grootste gemeenten na of en zo ja welke kosten ze maken om de plant te bestrijden. "De grote gemeenten geven samen ruim 5 miljoen euro uit om de Japanse duizendknoop aan te pakken. In 43 van de 50 gemeenten zet de lokale overheid al geld opzij voor het verwijderen van wortels en plantenresten."

Amsterdam blijkt door afbrokkelende kades zwaar getroffen. Jaarlijks wordt om die reden in de hoofdstad ruim 2 miljoen euro in de bestrijding van de woekerplant gestoken. Uit de inventarisatie blijkt dat de uitgaven in Rotterdam en Den Haag aanzienlijk lager zijn, maar wel goed voor de tweede en derde plek.

"Als je het inwonertal in aanmerking neemt, geven ook Helmond, Ede en Deventer veel uit. Gezien het geringe grondoppervlak zijn ook de kosten in de gemeente Haarlem redelijk hoog. Alle bedragen zijn nog een onderschatting van het probleem, omdat gemeentelijke diensten ook los van het extra geld aan bestrijding doen."

Met 42.000 euro jaarlijkse bestrijdingskosten staat Emmen weer eens onderaan in een lijst.

Dat hoeft dit keer geen slecht nieuws te zijn. Emmen mag dan in oppervlakte – 337,48 km² – een van de grootste gemeenten van Nederland zijn en daarmee een potentiële groeimarkt voor de duizendknoop, misschien mijdt de plant Zuidoost-Drenthe vanwege de negatieve berichtgeving. Je weet het niet, je kan het niet zeggen.

Wat ook kan is dat de enige natuurlijke vijand van de duizendknoop, de Japanse vlo, zich wel thuis voelt in Emmen. Net als de eikenprocessierups.