Hit the north: poptalent warmt op voor ESNS
In de studio met MAM

Rik Andreae, Aafke Romeijn en Tonnus Oosterhoff

7B Aafke RomeijnAnnette Timmer en ik – Joep van Ruiten – ontvangen komende vrijdag zoals vanouds drie schrijvende gasten in De Literaire Hemel te Amen. Dit keer betreft het Rik Andreae, Aafke Romeijn en Tonnus Oosterhoff.

Laatstgenoemde komt vertellen over zijn hertaling van Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart uit 1782, naar verluidt de eerste Nederlandse brievenroman. Oosterhoff kortte zinnen in en ontnestelde ze, moderniseerde begrippen, gooide waar nodig constructies om en schrapte in onbruik geraakte Franse woorden. Vraag vooraf: waar is dat allemaal goed voor?

Andreae (1950) wordt geïnterviewd over zijn nieuwe dichtbundel Landschap met blauwe schutting. Maar mogelijk wil hij ook iets kwijt over wat hij van Remco Ekkers heeft geleerd, waar hij Gronings leerde schrijven en wat hij tijdens zijn jaren in Zuidoost-Drenthe heeft opgestoken. Andreae komt de eer toe dat hij als eerste een gedicht over Klijndijk heeft geschreven: Het ding van Klijndijk.

Schrijver en muzikant Aafke Romeijn (1986) debuteerde in 2018 met de roman Concept M. Haar nieuwe boek 7B speelt in 2040, in een woon- en werktoren die door de Europese Unie in Oost-Groningen is gebouwd voor 'outsourcing community's in dun bevolkte gebieden'. Het gebouw is zo kolossaal dat niemand naar buiten hoeft, wat wel zo makkelijk is, want soms kondigt de overheid een kleurcode af waarna mensen niet buiten mogen.

De muziek wordt verzorgd door Greet Kloeg (fagot) en Sjoerd Visser (fluit). Aanvang: 20.15 uur. Toegang: € 18,50, inclusief twee consumpties. Reservering@literairehemel.nl. Voor entree is naast een ticket een coronatoegangsbewijs nodig.