Weer staat Emmen onderaan
Barbara Stok poseert voor Corné Sparidaens

Graffiti in Groningen en daarbuiten

Kladmuur  Pioniersjaren van graffiti in Groningen 1978 1992
De werkzaamheden van Writer's Block in Emmen, Museum Straat in Amsterdam, de tentoonstelling JR: Chronicles in Groningen, imposante muurschilderingen in Assen en Stadskanaal. Er is veel te doen over straatkunst de laatste tijd.

Voor Dagblad van het Noorden bezocht ik de tentoonstelling Graffiti in Groningen, ook in het Groninger Museum. Hugo Engwerda en Aileen Middel hebben in de ovale zaal een overzicht samengesteld met graffitikunst die in jaren zeventig, tachtig en negentig in Groningen de kop op stak.

Daar is ook een boekje bij gemaakt, een gestencild fanzine getiteld Kladmuur: Pioniersjaren van graffiti in Groningen 1978-1992. Het museum heeft vervolgens een aantal graffitiwerken uit depot gehaald die nog onder directeur Frans Haks zijn aangekocht. Samen met museum Boijmans van Beuningen was het Groninger Museum het eerste museum in Nederland dat graffiti als kunstvorm erkende.

Graffiti in Groningen is tot en met 6 februari te zien in het Groninger Museum. De publicatie Kladmuur: Pioniersjaren van graffiti in Groningen 1978-1992 is verkrijgbaar in de museumwinkel. Het Groninger Museum, SPOT en Noordstaat hebben een multimediale wandel- en fietstocht langs street art en graffiti in de stad Groningen uitgezet. De tour is te downloaden via https://gm.tour.tapart.me/app/tours.