Isa Zwart als ISZA in Klein Paradiso te Echten
Over de toekomst van lokale journalistiek

Burgemeester Emmen maakt werk van straatpoëzie

Eric van Oosterhout
Eric van Oosterhout, burgemeester van Emmen, kreeg onlangs van Kila van der Starre een rondleiding langs straatpoëzie in Utrecht. Het inspireerde hem tot het schrijven van een column, vorige week in de Emmer Courant. Daarin oppert hij dat er ook in Emmen een muurgedicht zou moeten komen: 'Wie weet er nog een gevel?'*

Zondag, na afloop van de naar mijn mening onterecht door Wim Meyles gewonnen finale van het NK Light Verse in Emmen, ging hij nog even door op dat idee. Zo vertelde Van Oosterhout dat hij een blik had geworpen op straatpoëzie.nl om te zien wat er in Emmen zoal aan straatpoëzie is. Hij stuitte op een melding: het gedicht De stap die u zet van Marja Boet in de entree aan het Noorderplein tot een parkeergarage. Die melding was overigens gedaan door Woest & Ledig, het zal eens niet.

(Er zijn daar in de buurt nog twee gedichten, of op zijn minst dichtregels. Ze zijn geschreven door Pim te Bokkel en Josephine Banens. En voor wie er van houdt, is er ook nog een couplet uit het lied Op fietse van Skik aangebracht op een muurtje van de McDrive aan de Hoederkamp. Woest & Ledig heeft die niet aangemeld bij straatpoezie.nl, er moet ook werk overblijven voor andere mensen.)

Op fietse Skik McDrive Emmen

"Ik ben apetrots op Emmen, dames en heren, maar daar is nog wel wat aan te doen", sprak Van Oosterhout in het zaaltje achter café Groothuis. Prompt verstrekte hij op zijn burgermeesteriaans, met elastieken taal, aan Eddie Zinnemers, voorzitter van de Stichting Taalpodium Emmen (STEMM), presentator van het NK Light Verse en tevens een van de vijf gemeentedichters die weer onder een andere stichting vallen, een 'opdrachtje':

"Ik zou het heel leuk vinden (…) zouden we niet eens kunnen nadenken of we Emmen wat meer kunnen verfraaien. Dat kan op heel veel manieren, dat kan met stenen, dat kan met lantarenpalen, maar ik wat ik een beetje mis aan Emmen is hele mooie straatpoëzie. (…) Dus ik geef jou en jouw gilde een opdracht: denk daar eens even over na. We zijn altijd bereid daar ook middelen tegenaan te zetten om links-rechts Emmen te verfraaien. Dames en heren, van een mooi gedicht wordt de wereld niet minder van en Emmen nog minder."

Speciaal voor Eddie Zinnemers en zijn stichtingen heb ik deze link gemaakt naar een stuk uit Dagblad van het Noorden.

* = afgelopen week ontving ik via cc of bcc een mail van Elbert Westerbeek die als volgt begint:

'Geachte Gemeente, afdeling vergunningen, Geachte directie van Bibliotheek Emmen, Geachte ondernemersvereniging,

Graag zou ik een straatgedicht plaatsen/ laten plaatsen op het Noorderplein. Of op de straatstenen voor het bankje dat voor de bibliotheek staat en/of op het bankje. Ik wil hier toestemming/financiering voor vragen en/of een vergunning voor aanvragen indien dit nodig is. Het zou gegraveerd kunnen worden in het bankje, of met witte straatverf op de straatstenen geverfd kunnen worden met een mal.'