'Ondrents station is mooiste gebouw van Drenthe'
27-9-21
Bij restaurant Wollegras in Weiteveen zijn zaterdag de Drentse Architectuurprijzen uitgereikt. Een vakjury - Martine Drijftholt, Karen de Groot, Niek Verdonk en Rick Abelen - koos Station Assen als mooiste gebouw van Drenthe. De voorkeur van het publiek ging uit naar stadsboerderij ’t Nije Hoff in Emmen. Laatstgenoemde gebouw kreeg ook een circulariteitsprijs voor het meest duurzame project.
In het persbericht over de uitreiking worden de architecten en opdrachtgevers vreemd genoeg niet genoemd. Bij deze dan: Station Assen is in opdracht van de gemeente Assen, ProRail en de Nederlandse Spoorwegen ontworpen door Powerhouse Company en De Zwarte Hond. Citaat uit het persbericht:
"De stedelijkheid van het nieuwe stationsgebied is een architectonisch en stedenbouwkundig toonbeeld voor andere steden, ver buiten de provinciegrenzen. Alles in het stationsgebied loopt zo vloeiend over in de omgeving dat Assenaren al bijna niet meer weten hoe het vroeger was. En als middelpunt prachtige lichte luifel, als een kroon op deze nieuwe plek in de stad.
De samenwerking tussen alle partijen is hier te prijzen. De stad maakt een succes van het station en andersom. Deze architectuurprijs is voor het station, omdat op een haast ondrentse wijze en tegelijkertijd met precies de goede schaal en sfeer, Assen nu meer is dan de hoofdstad van de provincie."
Het gebouw is sinds 2018 in gebruik en wordt in het persbericht omschreven als 'een nieuw Drents icoon' en 'toegangspoort tot de provincie Drenthe'. Wat wordt bedoeld met 'op een haast ondrentse wijze' roept eveneens vragen op.
Stadsboerderij ’t Nije Hoff in Emmen is in opdracht van de broers Rick en Gert-Jan Nijhoff ontworpen door Hendrik Klinkhamer. Uit het persbericht over de toekenning van de circulariteitsprijs:
"De jury heeft bijzonder veel waardering voor hoe in dit project een nieuwe noodzakelijke verbinding tussen landbouw en maatschappij vorm heeft gekregen. Niet alleen geeft dit project een (deel van het) antwoord op praktisch-technische duurzaamheidsvragen, maar vertegenwoordigt ook de sociale aspecten van duurzaamheid, die zowel in de functie van stadsboerderij als uit de betrokkenheid van omwonenden bleek. De architectuur, de gekozen materialen en detaillering, is verbluffend in z’n eenvoud en de aandacht voor de omgeving is groots."