Gluren bij de Buren Emmen zoekt podiumkunstenaars
Uitmuntende Drentse bouwprojecten gezocht

Zeven redenen om Folly Art Norg te bezoeken

Pondering around Peter (2021) Musschenga

Omdat de eerste en tweede editie van Folly Art Norg zo goed waren bevallen, bezochten we ook de derde aflevering van het festival voor dwaze bouwsels. Die bleek om de volgende redenen geslaagd.

  1. De compactheid. Verspreid over zeven kilometer zijn in Norg en omgeving zestien bouwwerken neergezet zonder duidelijk nut of doel. Wie ze allemaal wil zien, heeft aan drie uur wandelen genoeg. Fietsen kan ook, maar dat doet afbreuk aan de ervaring.
  2. De kwaliteit. De meeste follies zijn ontworpen en gebouwd door kunstenaars met een bouwkundige ervaring: afgestudeerde architecten en theatervormgevers. De technische uitvoering van de werken is zeer goed. Niks geen haast- en broddelwerk zoals je dat soms bij 'autonome kunstenaars' ziet.
  3. Het belang. Folly Art Norg is een van de weinige festivals voor follies in Nederland. Met name architecten zien het als een kans om plannen te verwezenlijken die normaliter niet verwezenlijk kunnen worden. Het aantal aanmeldingen voor het festival verdubbelt per jaar: 19 (2018), 58 (2019), 109 (2021).
  4. De inhoud. Het ontbreken van een functie of nut wil niet zeggen dat er geen sprake is van een achterliggende gedachte of zelf moralisme. Opvallend veel follies zijn gebouwd vanuit een filosofische opvatting, of zorgen over het huidige functioneren van de maatschappij.
  5. De achtergrondinformatie. Folly Art Norg gaat gepaard met een kleine tentoonstelling waar maquettes van de follies worden getoond, naast foto's van de twee vorige edities. Daarnaast is een handzame catalogus beschikbaar waarin de kunstpraat zeldzaam leesbaar is verwoord.
  6. De geschiedenis. Een folly is een van oorsprong romantisch fenomeen, ontstaan in de achttiende eeuw toen welgestelde Britten hun tuinen begonnen te verfraaien met imitatieruïnes en nepgrotten, bouwsel geïnspireerd op wat ze tijdens hun grand tours door Frankrijk, Italië en Griekenland hadden gezien.
  7. De belevenis. Verken Drenthe door over onverharde paden de wereld in te trekken en, bijvoorbeeld, plotseling uit te komen bij een loopplank met spiegelende lamellen waarachter zich een 'schiereiland' bevindt met uitzicht op een idyllisch meer. Caspar David Friedrich zou het prachtig hebben gevonden.

Folly Art Norg duurt t/m 29 augustus. http://www.follyartnorg.nl