Onze nieuwe huisdichteres
Aardig zijn zonder het te menen

Bezocht Open Stal in Oldeberkoop

Drifter Mirjam Knibbeler
Ik bezocht de jubileumeditie van Open Stal in Oldeberkoop, tot het tegendeel is bewezen met vijftig jaar de langst bestaande kunstroute van Nederland. Aangekomen bij de kiosk middenin het dorp bleek ik net te laat om met bloemen te worden ontvangen als vijfduizendste bezoeker van dit jaar. Nu was ik nummer 5006 en stond ik met lege handen.

Iets daarvoor had ik een praatje gemaakt met Open Stal-voorzitter Peter Hiemstra. Die adviseerde mij vanwege de drukte aan het einde van de route te beginnen, in de CAV-fabriek aan de Heerenveenseweg, een geheel nieuwe locatie met ruimte voor meerdere kunstenaars onder wie beeldhouwer Miriam Knibbeler en schilder Christiaan Kuitwaard. Daarna kon ik tegen de stroom in teruglopen - het verhaal van mijn leven.

Aangekomen in de fabriek begon ik gretig  met het verzamelen van kaarten voor een speciaal onderdeel van de route: een 'beeldend poëzieproject' met een mapje waarin afbeeldingen van kunstwerken en gedichten mochten worden opgeborgen. (Aan het einde van de speurtocht bleek ik Augustus nadert van Ellen Deckwitz te missen en moest ik weer helemaal terug naar af.)

Open Stal is een voorbeeldige kunstroute met een goede catalogus, een goede plattegrond, goede routebordjes, goede witte fietsen en overwegend goede kunst op overwegend goede locaties. Als onregelmatige, maar vaste bezoeker kwam een deel van die werken mij ergens bekend voor, wat niet vreemd is, omdat dit keer deelnemers zijn gekozen die in het verleden ook al kunst in Oldeberkoop hebben laten zien. De meeste zijn afkomstig uit Noord-Nederland.

Night Walks Martin de Jong

Achtbaan Machiel Braaksma
Nieuw voor mij was onder meer het werk van Martin de Jong uit Frederiksoord die in de consistorie zijn NY Night Walks laat zien, een installatie waarin afbeeldingen van wolkenkrabbers op de bladzijden van een orgelboek zijn geschilderd. Nieuw waren ook de grappige knutselinstallaties annex beeldgedichten in 3D van Machiel Braaksma uit Marrum in de bedstedes van Pand 31.

Daarachter in het bos ontdekte ik aan een boom een geluidskunstwerk van Peter Veen uit Nieuw-Schoonebeek die via een luidspreker bedreigde vogels om hulp liet roepen. En na enige zoeken vond ik iets verderop in datzelfde bos ook het portret van Jan Hesselink terug dat Gert Sennema uit Grijpskerk in 2010 in een stam heeft gesneden. Opnieuw was het gezichtsveld kleiner geworden.

Portret Jan Hesselink (2010) Gert Sennema

Deel met elkaar (2020) Annie Veldkamp

Als ik nog een werk mag noemen, dank u voor uw tijd, dan kies ik voor Deel met elkaar van viltkunstenares Annie Veldkamp uit Sint Oedenrode in de multi functionele accommodatie (mfa), een lelijk woord voor een dorpshuis met sportkantine. Om een gevoel van saamhorigheid ter creëren, nodigde Veldkamp vorig jaar mensen via sociale media uit poppetjes van vilt te maken. Duizenden exemplaren leverde het op. Veldkamp gaf ze een plek op een illusionaire tribune.

Of die tribune in een concertzaal, een schouwburg, een sporthal of een voetbalstadion staat, heeft ze in het midden gelaten. Wel is duidelijk dat niemand juicht of applaudisseert. En dat niemand graag anderhalve meter afstand kan en wil houden.

Open stal is nog tot en met 15 augustus te bezoeken.