Op komst: Festivalderaa 9.5
Kunsthuis Secretarie heet nu Stedelijk Museum Meppel

Nederland 54 – Duitsland 1314 hunebedden

Großsteingrab Thuine
In de Leeuwarder Courant een bericht onder de kop 'Hunebedhunter bezocht alle 1314 hunebedden in Duitsland'. Waarom hebben wij dat niet, was mijn eerste journalistiek Dagblad van het Noorden-gedachte. Een bezoek aan De krant van toen, het digitale archief, leerde dat het nieuws niet aan ons voorbij was gegaan.

Op 25 juni had het een 1-kolommertje opgeleverd op pagina 26. Een beetje karig voor een klus waar de Hunebedhunter – makelaar Willem Donker (59) uit Oranjewoud – tien jaar van zijn leven mee bezig is geweest. Zijn zoektocht begon na 'een bezoek aan alle 55 Nederlandse hunebedden'. 55? Ik wist niet beter dat Nederland er 54 telt.

Volgens de LC raakte Donker geïnteresseerd in Duitse hunebedden toen hij net over de grens bij Emmen vier tot vijf exemplaren ontdekte. "Toen zag ik een bordje bij een hunebed met nummer 861. Daar schrok ik van. Ik dacht: of Duitsers beginnen met tellen bij 857 of er zijn er meer.”  Dat laatste bleek het geval.

Het mooiste Duitse hunebed is volgens Donker dat van Thuine (foto). "Dat is het compleetst. Vrijwel alle hunebedden zijn eind negentiende eeuw gesloopt of ontmanteld. De stenen waren nodig voor de aanleg van wegen en voor dijkverzwaring. Van de 1314 hunebedden in Duitsland zijn er nog vijftig tot zestig in originele staat."

Volgens de Leeuwarder Courant zijn alle gegevens die Donker verzamelde over de Duitse hunebedden, waaronder 20.000 foto’s, aan het Hunebedcentrum in Borger gegeven. Daar wordt gemeld dat Donker zich nu heeft voorgenomen om ook alle hunebedden in Polen op te zoeken.