De Harry Muskee-cultus
Bezocht sonsbeek 20→24. Force Times Distance (1)

Brief aan Lejo Siepe

Beste Lejo Siepe,

Oudeschip voelt zich overvallenTrap ik je op je hart als ik jouw artikel op de website van het Media Trainings Centrum Noord-Nederland raar noem? Raar in de zin dat je nogal wat op een hoop gooit waardoor feiten en meningen door elkaar zijn gaan lopen.

De kop van het stuk, een blog, is lang en veelbelovend: 'Wat is de functie van regionale journalistiek? Een doorgeefluik van informatie of het controleren van de macht?' Maar daarna wordt het warrig. Wie neem je de maat? In ieder geval RTV Noord en de Groninger Internet Courant.

Heb je het ook over Dagblad van het Noorden? Hoewel die titel niet wordt genoemd, vrees ik van wel. Regionale journalistiek in Noord-Nederland ís Dagblad van het het Noorden, hoeveel geld er ook omgaat bij de regionale omroep, wat Persbureau Tammeling ook probeert en publiceert. Ik voel mij aangesproken door je slotzinnen:

'Op mijn vraag waarom de geadresseerden niet in zee gingen met de lokale en of regionale media kreeg ik vaak te horen dat zij de manier van journalistiek bedrijven niet voldoende vonden. De meeste journalisten kwamen gauw ‘even een quoteje halen'. De zendtijd of de pagina moest wel worden gevuld.

Inzichten geven in maatschappelijke onderwerpen vereist geduld, uithoudingsvermogen, veel lezen en veel achtergrondgesprekken voeren met betrokkenen voordat het verhaal rond is. Die tijd nemen regionale journalisten vaak niet. Jammer voor de burger.'

Jouw stuk levert een extra geval van jammer op, want het doet tekort aan collega's die twee maanden voor De Groene Amsterdammer uitgebreid schreven over de gevolgen van de expansiedrift van de Eemshaven voor het dorpje Oudeschip.

Die niet eens in de paar jaar middels een big read verslag doen van de rampzalige gevolgen van de aardgaswinning in Groningen, maar dag-in-dag-uit, jaar-in-jaar-uit over dit 'dossier' schrijven. Die voortdurend rapporten over de energietransitie en bijbehorende aanpassingen van bestemmingsplannen voor windmolens en zonneparken proberen te vertalen naar leesbare stukken. Die zoveel over pandjesbazen publiceren dat ze door diezelfde pandjesbazen worden belaagd.

Regionale journalisten - niet alleen die van Dagblad van het Noorden - berichten zoveel over de onderwerpen die jij in je stuk noemt dat het bos soms door de bomen verdwijnt. Dat is niet altijd goed en wenselijk, ik geef het toe. Het zou soms anders moeten, maar het kan vaak niet anders omdat de primaire taak van een regionale krant als Dagblad van het Noorden verslaggeving is. Pas daarna kan tijd worden vrijgemaakt voor onderzoek dat vaak is gebaseerd op  snippers nieuws.

Eerst de feiten, dan het verhaal. Ook als dat verhaal wordt verteld op de website van een bedrijf dat 'mid-career en starter cursussen en workshops voor mediaprofessionals' verzorgt.

Dan nog even over de kop boven je stuk. De functie van regionale journalistiek is niet het een of het ander. Het is én het doorgeven van informatie én het controleren van de macht. En nog heel veel meer. Waarom biedt het Media Trainings Centrum Noord-Nederland eigenlijk geen cursussen cultuurjournalistiek aan?