Kunsthuis Secretarie heet nu Stedelijk Museum Meppel
Goedemiddag. Zo. Dat was 'm alweer

Bij Kasper Peters in de kerk, bij Jonge Sla in het bos

We hadden een kaartje bemachtigd voor een van de theatrale fietstochten tijdens de corona-editie  van Festivalderaa afgelopen weekeinde. Het kwam erop neer dat we zaterdag aan het eind van de middag bij de Kymmelsberg onder begeleiding van 'Japke' en 'Geeske' vertrokken voor een ritje van 2,5 uur door het stroomdal van de Drentsche Aa en aan het begin van de avond naar dezelfde plek werden teruggebracht.

Kasper Peters Anloo
Twee stops kende de tocht. De eerste was in Anloo waar Kasper Peters ons ontving om in de kerk zijn kleine voorstelling Eminescu te spelen over de dichter Mihai Eminescu (1850 – 1889). Hij deed dat met behulp van een imposante installatie, een op fietskracht voortgedreven planetarium. Peters klom erop om al trappend zijn verhaal te vertellen, een typemachine te bedienen en een minuscuul draaiorgelboek te 'betimmeren'.

Het opgeroepen aanvangsbeeld deed in de verte aan deze tijd denken. "Weet je dat je de schoonheid niet kunt kopen?", hoorden we Eminescu orakelen. "Dat je rijkdom en de sterren alleen kunt bereiken door er over te praten, door er gedichten over te schrijven. Is het niet absurd dat je eerst eigenaar of bezitter wilt zijn van iets voor je van rijkdom en schoonheid kunt genieten?"

Eminescu was tegen de vooruitgang en de industrialisatie, zoveel werd duidelijk. Hij werd gevangen gezet, was aan de drank, werd ziek en belandde in het ziekenhuis. Hij verzette zich tegen de orde en tegen de tijd: 'We klampen ons aan morgen vast, als gisteren heeft afgedaan en laten ons ook vandaag voortdurend eeuwigheid ontgaan'.

Jonge Sla FestivalderAa 2021
De tweede stop was ergens in de bossen bij Eext, waar theatergroep Jonge Sla in een veld O (duistere woorden) speelde, een tot 25 minuten teruggebrachte versie van Shakespeares Othello. Vier acteurs speelden meerdere rollen, niet alles en iedereen was even goed uit elkaar te houden. Gelukkig stond de afloop vast. Ook werd duidelijk dat de makers voor de pikante scenes dankbaar gebruik hadden gemaakt van een kasteelroman uit de Bouquet-reeks.

Onvergetelijk was het niet, en overrompelend evenmin, wel heel aardig en amusant. Daarbij: het werd toch maar weer mooi voor ons georganiseerd en opgevoerd.

Na afloop van O (duistere woorden) doken we al fietsend ergens onder de N34 door en reden we richting Annen om weer in Anloo te komen en vervolgens over een veelbesproken, want zonder veel inspraak en overleg aangelegd fietspad van betonplaten door het bos richting de Kymmelsberg  in Schipborg te pedaleren. We hadden er mooi weer bij. We hadden weer eens ja niks te klagen.

Eminescu van Kasper Peters is ook te zien tijdens festival Dichters in het Hortus. Jonge Sla speelt O (duistere woorden) ook tijdens festival Noorderzon.