Drents Cultuur Vacczine, glossy voor betere tijden
Coevorden tiende culturele gemeente van Drenthe

De follies rukken op in Nederland

Follies in Nederland

Er komen steeds meer follies in Nederland. Cijfers ontbreken, maar die indruk heb niet alleen ik, die indruk hebben ook fotograaf Edith Gerritsma en journalist Edith Hijmans. Zij maakten een boek over follies, Voor de gek!, doorkruisten daarvoor gansch het land en ontdekten er 160. Dat hadden er minder, maar ook meer kunnen zijn.

Want wat is een follie? Een object dat niet primair vanuit nuttigheid denkend is gebouwd, zeggen Gerritsma en Hijmans. Waarin verschilt het van een beeld in de openbare ruimte gemaakt door een kunstenaar? "Dat is hét hoofdpijndossier", reageert Hijmans. "De lijn is dun. Ik zou willen zeggen: laat iedereen die iets tegenkomt dat op een folly lijkt erover nadenken en dan tot de conclusie komen dat het verschil nauwelijks is vast te stellen."

Dat het aantal dwaze bouwsels in Nederland lijkt te groeien, laat zich lastig verklaren. Hijmans: "Het is mogelijk het verhaal van het ene schaap dat over de dam is gekomen. Er zijn de laatste jaren een paar manifestaties en festivals geweest. Het kan zijn dat follie-makers daardoor geïnspireerd zijn geraakt. Tegelijkertijd heb je altijd al zelfbouwers gehad, daar is minder zicht op."

Wat opvalt is dat erfgoedorganisaties, natuurbeheerders en culturele instellingen de folly als hebben ontdekt of herontdekt. "Als er positieve reacties komen van bezoekers op kunst in de openbare ruimte, ligt het voor de hand daar follies aan toe te voegen. Wat mee kan spelen, is dat landgoederen zich moeten zien te bedruipen. Met follies kun je op een verrassende en voor de omgeving niet schadelijke manier publiek trekken."

Meer in de cultuurbijlage van Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant.