Een Bert Wagendorp terugvinden
'Coronasteun bereikt cultuur-zzp'ers onvoldoende'

Voor de liefhebber: coronaschrijvers en -uitgevers

Michael Planting wordt gefotografeerd door Marcel Jurian de Jong
In april liet Paul Sebes van het deels naar hem vernoemde bedrijf Sebes en Bisseling weten dat zijn literair agentschap niet langer ongevraagd manuscripten toegestuurd wil krijgen. Sebes kan het niet meer aan. Het zijn er teveel geworden, 'soms wel vier of vijf per uur'.

Sebes vermoedt dat veel mensen met een culturele interesse of achtergrond in coronatijd de pen ter hand hebben genomen en hun geschriften nu ook serieus uitgegeven wil zien. Hoewel het zijn werk is schrijvers en boeken onder de aandacht van media en publiek te brengen, heeft hij dat liever niet.

Dan te bedenken dat meeste aspirant-schrijvers vermoedelijk nog nooit van Sebes en Bisseling hebben gehoord. Veel coronaliteratuur wordt uitgegeven via printing on demand, in eigen beheer of via uitgevers als Gopher in Harderwijk, Elikser in Leeuwarden en Ambilicious in Breda.

Sjoerd Visser wordt gefotografeerd door Patrick Huisman
Terwijl een collega eerder deze week de dyslecticus Andries Mol  uit Noordscheschut in de krant aan het woord liet over diens roman Verwaaid in de wind, interviewde ik huisschilder Michael Planting uit Assen (foto bovenaan) en advocaat Sjoerd  Visser uit Sellingen (foto). Planting debuteerde onlangs met Het hart op de juiste plaats. Visser publiceerde sinds februari 2020 zeven dichtbundels.

Met het oog op de naderende Boekenweek vandaag, vrijdag, in de dagkrant en de cultuurbijlage aandacht voor Visser en Planting. Maar ook voor Jetske Kingma uit Leeuwarden die als uitgever de slogan 'van manuscripten krijgen wij nooit genoeg' hanteert en onlangs de debuutroman Aangeraakt van Linda Beukeboom uit Paterswolde de wereld in heeft geholpen.

Voor de liefhebber nog even dit. Woensdag ontving ik een persbericht over het in Groningen spelende Het huis aan de singels van schrijfcoach en boekenproducent Tine Versteegh. Deze debuutroman, een product van uitgeverij Donkigotte in Den Haag, is vanaf 1 juni gedurende drie weken te bestellen.

Citaat uit het persbericht:

'Drie weken knallen om het boek in de schijnwerpers te zetten en er daarna niet meer van laten drukken dan het aantal dat is besteld: het past helemaal in een tijdgeest waarin duurzaamheid het credo is en verspilling moet worden tegengegaan.'

Citaat van de auteur uit hetzelfde persbericht: ‘Stapels onverkochte boeken voelt niet als een duurzame keuze. Het lijkt me leuk, verantwoord en zeker ook spannend om een heel nieuw model uit te proberen en precies dat aantal te produceren waarvoor lezers belangstelling hebben getoond.'

Enzoverder, enzovoorts.