Möring, Mulder en Uphoff over Hermine de Graaf
Hij pist zich ervoor weg

Lot Vekemans, Judith Belinfante en Ernst Arbouw

Uit een persbericht van De Literaire Hemel:

Ernst Arbouw © Ruud Pos klein"De Literaire Hemel sluit haar 19e seizoen af met drie schrijvers waarvan de interviews vanaf zaterdag 10 april te zien zijn via www.literairehemel.nl.

Annette Timmer praat met journalist Ernst Arbouw (foto) uit Eelde over zijn zoektocht naar soldaat Harold Roszell, die met de 2e Canadese Infanterie Divisie op 12 april 1945 doorgangskamp Westerbork bevrijdde. Roszell kwam om in Eelde, op de dag dat de Duitsers zich in Groningen overgaven. In H.W.R. was hier komt de oorlog bijna tastbaar dichtbij.

Judith Belinfante vertelt over de bijzondere levensloop van haar grootmoeder Marianne Philips, politica en schrijfster, die 70 jaar geleden overleed. Als Joodse mocht ze vanaf 1940 niet meer publiceren. Philips overleefde de oorlog door onder te duiken. Belinfante schreef het nawoord bij de heruitgave van twee boeken van haar grootmoeder: De biecht en De zaak Beukenoot.

Joep van Ruiten interviewt toneelschrijfster en romancier Lot Vekemans over De verdwenene. Losbreken van familie is een belangrijke motor in deze roman. Een problematische puber wordt naar zijn eenzelvige oom gestuurd, die al zijn halve leven alleen in Canada woont. Tijdens een dagje uit naar de Rocky Mountains gaat er van alles mis. 

Een vrijwillige bijdrage kan worden overgemaakt op NL 47 INGB 0009 0669 28 t.n.v. Stichting De Literaire Hemel."