Wonen als een Hollander in 'de provincie'
Over Met open mond van Mertens & Harmens

Geen papieren krant

Toos en Henk Paul Kusters

Vanwege het weer geen krant in de bus vandaag.

Ik kan mij niet herinneren dat ik het eerder heb meegemaakt. Een noodeditie, dat wel. Of een vertraagde bezorging, omdat er een storing was in de drukkerij. Meestal kwam-ie dan later, 's middags. Of de volgende dag zaten er twee in de bus. Ook was er soms geen krant omdat de bezorger ziek was, of een keer niet wilde. Maar geen krant, vanwege het weer, het is weer eens iets nieuws.

We vernamen het besluit zondagavond per mail van de algemeen hoofdredacteur:

'Deze ingrijpende maatregel is genomen in samenspraak tussen DPG en Mediahuis en volgt op het advies van Rijkswaterstaat om morgen niet de weg op te gaan. De veiligheid van onze bezorgers staat voorop en die kunnen we vannacht en morgenochtend niet waarborgen.

Na veiligheidsincidenten met bezorgers in ons verspreidingsgebied in 2016 hebben uitgevers besloten gezamenlijk tot dit besluit over te gaan, mochten de weersomstandigheden daartoe aanleiding geven."

DPG en Mediahuis zijn de twee Vlaamse concerns die bijna alle in Nederland kranten uitgeven.

Na interne mededelingen werkten onze journalisten en eindredacteuren gewoon door. Er is dus wel een krant gemaakt. Hij is voor abonnees na inloggen gratis online te lezen via de website. Wie geen abonnement heeft, zal af en toe tegen de betaalmuur aanlopen – het is de moderne tijd, net wat u zegt.

De chef nacht reageerde, ook in een mail, gepast: 'Laten we iedereen die dat nodig heeft helpen de weg te vinden naar de digitale edities van onze kranten. Het zijn exemplaren die er mogen zijn. (…) Ik hoop dat de weg snel weer veilig is vandaag. Op naar mooie verhalen. (…) Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel. Maak er vandaag wat moois van!'