Alles stroomt
Strabant en grissig

Na Treurtrips is er nu Wederzien

HOOGEVEENtulp3
Bijna een jaar geleden mocht ik schrijven over het fotoboek Treurtrips, waarin Mark van Wonderen een reis maakt langs de rafelranden van Nederland. Je zou het boek kunnen omschrijven als een vorm van ramptoerisme. Van Wonderen verlekkert zich aan verval en aftakeling in een verder strak aangeharkt land.

Deze week schrijf ik voor Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant over een boek dat in het verlengde ligt. Je zou het zelfs een vooruitgang kunnen noemen: Wederzien van Jaap Krol. Deze Groninger schrijver zocht in Noord-Nederland naar wederopbouwarchitectuur en presenteert nu vondsten uit Drenthe, Friesland en Groningen.

Anders dan Treurtrips, dat vooral uit foto's en losse woorden bestaat, gaat Wederzien vergezeld van een essay. Krol doet daarin half schertsend, half ernstig voor een breed publiek zijn fascinatie voor wederopbouwarchitectuur uit de doeken. Hij neemt zijn onderwerp serieus, maar kan of wil een neiging tot ironiseren niet onderdrukken. Dat leest fijn, maar maakt beoordeling lastig.

Zo voert Krol zich in zijn onderzoek naar de wederopbouwarchitectuur in Noord-Nederland op als officiële Wederopbouwjager des Vaderlands (WdV) en betreurt hij het dat sloopverantwoordelijken hem niet tijdig ervan verwittigen als ze van plan zijn de bewonderde bouwsels willen slopen.

Wederzien bevat vijftig standpunten tegen het voorbijgaan. Dat leest systematischer dan het is. Hoewel bedoeld als pleidooi voor meer waardering voor het schijnbaar alledaagse gaat het boek van Krol volgens mij vooral over verlangen. Uitgever is Wijdemeer en de verkoopprijs verwijst naar de wederopbouw: 19,58 euro. Op de foto, gemaakt door Jaap Krol: de Begoniastraat in Hoogeveen.