Bij het december-nummer van Tirade
Drentse kunstenaars weinig internationaal actief

Lubach en Tony, Tienus en Kygo: spelen met Firestone

Stoorzender Arjen Lubach
Uitzending gemist? Ik keek via NPO3 naar de digitale versie van festival Noorderslag en hoorde de volgende aankondiging: 'Soms kijk je door het raam naar buiten, zie je de grijze lucht en denk je: Fuck Nederland. Ik ga naar Los Angeles. L.A. City of angels. Een huisje aan Venice Beach. Waarom ook niet?'

In beeld verscheen een man met een pet achter de sanseveria's in Amsterdam. De voice-over vervolgde:

'Dus daar ging Martijn Konijnenburg. Wij mogen Tienus zeggen. Tienus schreef voor Anouk, Krystl en, voor we het vergeten, ook aan deze wereldhit van Kygo.'

Ik hoorde Firstone, een zomers dancenummer van een paar jaar terug met het zomergeluid van een paar jaar terug. En ik herinnerde mij het vorig jaar met veel tamtam gelanceerde boek Stoorzender van Arjen Lubach.

Die op bladzijde 51 vertelt over zijn avonturen in Los Angeles én over een nummer dat hij met ene Tony heeft gemaakt, Windrock. Dat nummer verandert in het boek in handen van die Tony van titel, er wordt een -s aan toegevoegd. Daarna wordt het nummer door Tony doorgespeeld naar iemand die een akoestische versie wil opnemen. Citaat uit Stoorzender:

'Goed,' zei ik. 'Als jij denkt dat dat goed is voor het nummer.' En ik dacht: wat goed is voor hem, is goed voor mij. Ik vertrouwde blind op zijn oordeel, sterker nog: ik was ervan overtuigd dat het volledig uit handen geven van het nummer beter zou zijn dan wanneer ik mij er vanuit een ander werelddeel krampachtig mee zou bemoeien.'

Onderaan bladzijde 53 staat dit:

'Op een winterochtend ging mijn wekkerradio. Ik werd gewekt door een melodie en een tekst die me bekend voorkwamen. Zoiets kan ik ook wel maken, dacht ik en toen ik wakkerder was geworden dacht ik: dit heb ik al eens gemaakt. Op de radio hoorde ik – in een andere uitvoering – het nummer waarin ik in mijn appartement in Venice Beach een week lang dag en nacht aan had zitten bouwen en schaven.'

Onderaan bladzijde 54:

'Het werd de grootste hit van het jaar. Wereldwijd. En het betekende de doorbraak voor de Noorse producer die het nummer uiteindelijk had gekocht.'

Bladzijde 55:

'Er zijn advocaten geweest die me hebben gemaild dat ze hier zeker iets mee konden. Er zijn muziekcollega's geweest die zeiden dat ze in nog veel onduidelijker omstandigheden in het gelijk waren gesteld. Maar wat ik nog het ergst vond, was dat ik was belazerd door iemand die ik als vriend had beschouwd.'

Op de Wikipedia-pagina van Firestone van Kygo staan Kyrre Gørvell-Dahll, Conrad Sewell, Martijn Konijnenburg en Arjen Lubach vermeld als auteurs van het nummer. De pagina is voor het laatst bewerkt op 24 nov 2020 om 17:06 uur.

De voice-over van Noorderslag liet zaterdagavond weten dat Tienus nu onder de naam Goldkimono muziek maakt en mede door corona weer in Nederland zit: 'Bijkomen van alles.'