Jan Germs is nog geen maand weg bij het Huus van de Taol en zijn opvolger, Renate Snoeijing, is begonnen met het vernieuwen van de Drentse taal. Het heeft meteen tot een nieuw woord geleid. Met ingang van deze week worden de taolschultes in Beilen streektaolambassadeurs genoemd.
"Het Drents kent vanzölf een dudelijke link met het verleden, maor wij wilt de taol ok veural wat van vandaag weden laoten. Daor past een naam as ‘taolschulte’ niet meer bij. Deur dizze neie naam wordt geliek dudelk wat ze doet", aldus directeur Renate Snoeijing in een verklaring.
Snoeijing: "De twaalf streektaolambassadeurs zörgt er samen met de streektaolvrijwilligers veur dat er in heur gemientes genog aandacht is veur het Drents en dat er een koppel activiteiten organiseerd wordt waor het Drents een belangrieke rol in hef." Het Huus van de Taol beschikt over 180 vrijwilligers
De functie van taolschulte werd twaalf jaar geleden ingesteld voor 'mannen en vrouwen die zuch inzet veur de streektaol'. Directeur Germs sprak destijds in Dagblad van het Noorden van een ambt met gewicht en status. Iedere Drentse gemeente kreeg een taolschulte.
Met de functie werd verwezen naar de tijd dat Drenthe nog een gewest was en zich geen provincie mocht noemen. Schultes traden voor 1811 op als burgemeester, notaris én politiecommissaris. Het woord belangenverstrengeling bestond nog niet, maar aan meerdere petten geen gebrek.
Twaalf jaar geleden werden door het Huus ook keurnoten aangesteld, vrijwillige hulpjes van de schulte. Die titel is al langer in onbruik. Huus-voorzitter Anne Doornbos vervulde destijds in stilte de functie van drost, al werd hij door niemand op die manier aangesproken. Doornbos is begin 2019 opgevolgd door Emko Dolfing.
Op de foto het team van het Huus van de Taol, vlnr: Bert Rossing, Jan Regtop, Renate Snoeijing, Baukje Bloemert, Arja Olthof en Rosalien Sättler.