Leest 'Steden van Pandora' van Paul Gellings
De programmamaker

Het virus ontsnapte uit de kruik van Pandora

Pandora Nicolas RégnierHeb ik nog maar net iets geschreven over Steden van Pandora, het boek van Paul Gellings, vallen er twee mails in de box waarin het ook al over Pandora gaat. De mails zijn verstuurd door arts-microbioloog Edwina Doting en kunstenaar-ondernemer Xandra Donkers. De twee hebben een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor mondneusmaskers:

'We willen op een creatieve manier aandacht vragen voor mondneusmaskers om op deze wijze de mondneusmaskers uit de negatieve discussie te halen en anderzijds om middels ontwerpen maatschappelijke thema's voor het voetlicht te brengen, zoals bijvoorbeeld duurzaamheid en diversiteit.'

Deelnemers aan de wedstrijd worden ter inspiratie verwezen naar het Groninger Museum en een blog met fijne zwijmelplaatjes waarin het voormalig hoofd educatie van het museum, Steven Kolsteren, Pandora haar doos afneemt en een kruik in handen duwt. En passant wijst hij haar aan als verspreider van het coronavirus. Hij doet dat als volgt:

'Op een nacht kreeg de nieuwsgierigheid bij Pandora zelf de overhand, want waarom zou Zeus gezegd hebben dat er niets bijzonders in de kruik zat? Dat moest dus juist wel iets bijzonders zijn. Ze opende de kruik en hieruit kwamen alle gevaren voor de mensheid: noem maar op, angst, pijn, paniek, geweld, ziekte, het coronavirus enzovoort. Van schrik deed ze het deksel weer op de kruik, waardoor een wezen gevangen bleef: de hoop. Bij alle ellende is er altijd de hoop die je overeind houdt. Is het nu juist ook niet een gemene eigenschap, of een troost van de goden?'

Voor meer over de ontwerpwedstrijd zie hier. Aanmelden voor de wedstrijd per mail bij voorkeur voor maandag 3 augustus via xd.artprojects@gmail.com. Deelnemers krijgen dan informatie toegestuurd. De winnende ontwerpen worden op 12 augustus bekend gemaakt via de websites van het Groninger Museum, XD-Art Projects en de sociale media.