Ik las voor een bespreking het boek Met ons gaat het nog steeds goed van Peter Hein van Mulligen. In dat boek ontrafelt Van Mulligen, die hoofdeconoom is van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), op montere toon acht sombere 'mythes' over Nederland.
Ik som de ondertitels van de hoofdstukken even op: Waarom economische groei goed is, Waarom we rijker zijn dan ooit, Waarom de ongelijkheid niet is toegenomen, Waarom Nederland veiliger is geworden, waarom iedere generatie migranten het beter doet, Waarom we samen sterker staan, Waarom vrouwen hun achterstand inhalen en Waarom economische groei de planeet kan redden.
In ieder hoofdstuk prikt Van Mulligen zo'n mythe door op basis van gegevens die zijn dienst heeft verzameld. Basisredenering onder het boek is dat er weliswaar veel fout gaat in de wereld, maar dat er net iets meer goed gaat. Voor wie het hoofd niet in de schoot wil leggen, is dat prettig en geruststellend om te lezen.
Intrigerend is de inleiding tot het boek. Daarin stelt van Mulligen dat, ook nu Nederland zucht onder een enorme crisis, onze uitgangspositie veel beter is dan de meeste mensen denken. Over dat denken schrijft hij onder meer dit:
'Dat negatieve oordeel over 'ons' baseren de meeste mensen op wat ze in de krant of op sociale media lezen of op tv zien. Niet zo gek, want slecht nieuws scoort beter dan goed nieuws. Ook voordat we dagelijks overspoeld worden met een lawine aan coronanieuws kon je dagelijks bezorgde berichten lezen over migranten die de criminaliteit doen exploderen, ons inkomen dat stagneert, de ongelijkheid die toeneemt, de samenleving die verhuftert en hoe het een kwestie van tijd is tot de aarde onleefbaar wordt.
Van Mulligen merkt het aan de manier waarop cijfers van het CBS worden ontvangen: 'Statistieken die een gevoel van pessimisme en teleurstelling onderschrijven lees je overal terug goed niets wordt vaak genegeerd en anders wel weg gehoond.'
Met andere woorden: de nieuwsfabrieken en nieuwsconsumenten willen niet weten hoe goed het met ons gaat. Daarom is het goed dat er nu een boek is, waarin op basis van feiten duidelijk wordt gemaakt dat het wél goed gaat.
Eind vorig jaar ontving ik een persbericht van uitgeverij Unieboek waarin het boek Het nieuwsdieet. Omgaan met de overload aan informatie van Rolf Dobelli werd aangekondigd. Het persbericht was nogal negatief van toon. Het begon zo: 'Nieuws is tijdsverspilling. Nieuws belemmert het denken. Nieuws doodt de creativiteit. Nieuws maakt ons passief.'
Even verderop in het persbericht las ik dit:
'Bestsellerauteur Rolf Dobelli leeft al vele jaren zonder kranten te lezen en het nieuws te volgen. Volg zijn voorbeeld en je zult merken dat je gelukkiger wordt, helderder denkt, tot waardevollere inzichten komt, betere beslissingen neemt en meer tijd overhoudt voor dat wat je leven verrijkt.'
Gisteren, dinsdag, na het schrijven van een commentaar over het akkoord van Brussel, voerde ik in het zoekvenster van De krant van toen, het archief van Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant, de naam van Dobelli in. Ik kreeg de volgende mededeling: 'Er werden helaas geen artikelen gevonden voor uw zoekopdracht'.