Het virus ontsnapte uit de kruik van Pandora
Nu even niet

De programmamaker

Programmamaker
Hoorde ik het goed? Stelde jij je daarnet voor als programmamaker?

– Ach ja, specialist, micro-influencer, publicist, voorzitter, bestuurslid, adviseur, weblogger, commentator, interviewer, dichter. Ook mijn c.v. is van elastiek. Programmamaker past er wel bij, dacht ik.

Modieus.

– Ik ga al mijn leven lang met mijn tijd mee. Ik ben mijn leven lang al programmamaker. Het is begonnen toen ik kon schrijven. Een van de eerste dingen die ik schreef, na boom, roos, vis, vuur en mijn naam, was een lijstje met zaken die ik tot stand wilde brengen. Dingen te doen. Goede voornemens. Later. Sommigen zouden zeggen: een verlanglijstje. Ik heb zelf ook lang 'verlanglijstje' gezegd. Met de kennis van nu bedoelde ik 'programma'.

Ik dacht dat een programmamaker iemand is die radio- of televisieprogramma's maakt.

– Dat is de oude definitie, nog uit de tijd van het beperkte denken. Volgens de nieuwe definitie, een definitie die ook de mijne is, is een programmamaker iemand die iets wil verwezenlijken en daarbij gebruik maakt van alle media en podia.

Klinkt theoretisch.

– Dat is het juist niet. Wat andere programmamakers doen, moeten zij weten. Ik wil mij niet beperken tot een to do-lijstje en alleen radio en televisie. Je begint als programmamaker altijd met een beetje denken, een beetje brainstormen en een beetje notities maken. Eerst thuis, daarna in het openbaar, in café's en koffiehuizen met een laptop en een latte machiato bij de hand. En dan vervolgens op opiniepagina's van kranten. Uitkijken dat je geen latte op de krant morst. Maar daarna, daarna komt het er op aan.

Ja? Wat gebeurt er daarna?

– Dan moet het programma concreet worden gemaakt. Dat kan via een uitzending, een festival of een debat. Maar het kan ook streaming en via de socials. Als het maar iets losmaakt in de maatschappij. Waar het om gaat is dat zaken die door een programmamaker met behulp van van een programma aan de orde worden gesteld ook daadwerkelijk worden gerealiseerd. Daarin verschil ik van de anderen. Ik maak het concreet. Van gelul mag niemand leven. Dat vind ik.

Kun jij een voorbeeld geven van wat jij als programmamaker tot dusver concreet hebt weten te maken?

– Nu?

Ja, als het kan.

– Even wachten. Ik geloof dat mijn telefoon gaat. Ja, inderdaad, ik word gebeld. Sorry. Deze moet ik even nemen. Een nieuwe uitnodiging misschien, mogelijk een nieuwe uitdaging of opdracht. Ik kom zo bij je terug. Eerst even dit aangaan.