Ter verstrooiing en verpoozing kijken wij hier The great, een Engels-Australische serie die speelt aan het hof in Rusland in de achttiende eeuw. Er zijn verschillende regisseurs aan de 10-delige reeks verbonden. Het platform oftewel de streamingsdienst, ooit werd dat eenvoudig 'de zender' genoemd, die de serie brengt heet Hulu, een Amerikaans bedrijf dat grotendeels in handen is van het Disney-concern.
The great is zeer amusant en oogt bijzonder fraai - Hulu heeft blijkbaar diepe zakken. Het is een zwarte komedie, waarbij ik mij afvraag of Russen het wel zo leuk zullen vinden. Hoofdrolspeler is Catherine die vanuit Pruisen naar Rusland wordt gestuurd, daar trouwt met keizer Peter en ontdekt dat de Russen bot, bruut en dom zijn. Ze drinken veel, hebben onbelemmerd seks, vernederen elkaar en kijken niet op een lijk meer of minder.
Catherine daarentegen heeft hoge verwachtingen van het leven. De crux van de serie bestaat eruit dat die verwachtingen niet uitkomen of worden gefrustreerd, dat de lompheid het steeds weer wint van de verlichting, net als in het echte leven. Een 'verhaal' bevat The great niet. Het is meer een gegeven, ergens doet het mij denken aan Black Adder, vooral vanwege de humor, al is die serie absurdistischer en met veel minder geld gemaakt.
In aflevering zes krijgt raadsheer Orlov een ongeluk in het bos. Zijn koetsier wordt gedood door een beer, hij weet zich geen raad in de wilde natuur en stuit al zwervend op een Zweedse soldaat die een paar Russen gevangen houdt. Zijn geweten en intelligentie verhinderen Orlov om de Zweed te vermoorden, toch ontkomt hij er niet aan, waarna het beest in hem ontwaakt. Een verlichte geest is net zo goed een dier.
De ster in de reeks is Elle Fanning. Zij speelt Catherine op de sprankelende wijze en met de bijbehorende lach die haar handelsmerk is. Steeds moet ik denken aan haar rol in de film Super8, een blauwdruk van Stranger things, en dan vooral aan het moment waarop ze in Super8 voor het cameraatje van het vriendengroepjes acteert dat ze acteert en een van die jongens, zijn naam ben ik kwijt, haar ontdekt. Dit alles terzijde.
Elke aflevering wordt afgesloten met een aftiteling. Dat is niet ongewoon. Wat er wel bijzonder aan is, is de onderliggende, of is het bovenliggende, muziek: verrassende Britse culthits, alternative rock zouden de Amerikanen zeggen. Aflevering vijf eindigde met Orgasm addict van Buzzcocks, aflevering zes met She blinded me with science van Thomas Dolby. Ik ben benieuwd wat ik vanavond te zien en te horen krijgen. Nog vier afleveringen te gaan.