Wie leest en signeert waar in Drenthe en Groningen
Op komst: Internationaal Filmfestival Assen 2020

Eeuwig streven naar een poppodium in Emmen

Jett Rebel Raadhuisplein Emmen 2016
Ik slaakte een zucht na de laatste regel in het stuk van Dagblad-collega Frank Jeuring over het streven naar een poppodium in Emmen. Hoe vaak heb ik moeten lezen dat in Zuidoost-Drenthe een plan werd aangekondigd en datzelfde plan daarna moest worden afgeblazen? Hoe lang sleept zich dit nu al voort? Te lang.

Voor wie geen Dagblad van het Noorden leest, de kwestie kort samengevat:

Er zijn - of waren - twee initiatieven om in het Rensenpark een poppodium te beginnen. De mannen van No Man's Land hadden voor hun 'Paradiso van het Noorden' het oog laten vallen op het voormalige olifantenverblijf in de oude dierentuin De mensen achter Podium X dachten iets te kunnen in het voormalige Afrikahuis. In beide gevallen moesten flinke bedragen worden geïnvesteerd.

Wat betreft No Man's Land is er na het gedesillusioneerd opstappen van Harrie Wegkamp nu nog één man over, Harm Jan van Oosten. Voor april hoopt hij de financiële haalbaarheid helder te hebben, meldt de krant. Wat betreft Podium X gaan, aldus Frank Jeuring, 'de initiatiefnemers samen met de gemeente in gesprek over een nieuwe locatie voor hun concertzaal'.

Als ik bij dat gesprek aanwezig zou zijn, zou ik om te beginnen de koetjes en kalfjes de kamer uitjagen. Vort. Ik zou ik na het uitwisselen van de beleefdheden en het gebruikelijke inschenken van koffie en thee opmerken dat Harm Jan van Oosten een plek aan dezelfde tafel verdient. Ik zou zeggen dat Zuidoost-Drenthe een regio is met veel muziek. Ik zou alle aanwezigen prijzen voor hun goede wil en doorzettingsvermogen.

Ik zou een korte stilte laten vallen. Kort genoeg om niemand te verleiden iets te zeggen. 

Plots zou ik over het Atlas Theater beginnen, het gebouw dat in 2016 voor veertig miljoen euro tussen Wildlands Adventure Zoo en het gemeentehuis is neergezet. Waar niets aan erbouwd hoeft te worden. Waar in twee zalen de wereld aan podiumtechniek aanwezig is. Waar personeel en vrijwilligers rondlopen. Waar met gemeenschapsgeld al veel muziek wordt geprogrammeerd, voornamelijk coverbands en tribute-acts, voor een wat ouder publiek dat door een gebrek aan podia in het verleden de originele bands en acts nooit in Zuidoost-Drenthe heeft mogen aanschouwen.

En dan ik zou bijna achteloos een krantenknipsel uit mijn binnenzak halen. Ik zou de datum van het stuk noemen, 2 mei 2017, en de kop voorlezen: 'Atlas programmeert minder, maar flexibeler.' Daarna zou ik een aantal regels uit het stuk voorlezen:

Atlas programmeert minder maar flexibeler
"Dan is er nog het plan om popconcerten in de Dagblad van het Noordenzaal te organiseren. Daar is nog weinig van terecht gekomen, mede omdat grote acts als Bløf, Guus Meeuwis en Marco Borsato zoveel podiumruimte nodig hebben dat de beoogde duizend man niet in de zaal kunnen. Volgens Van der Werf is er een nu oplossing bedacht waardoor maximaal 750 á 800 kaarten per concert kunnen worden verkocht. In seizoen 2018/2019 worden de ambities van het Atlas om een van de belangrijke poppodia in Noord-Nederland zichtbaar, belooft Van der Werf."

Daarna zou ik tijdens het gesprek wijselijk mijn mond proberen te houden.