Martien Beversluis als burgemeester van Vries
26-2-20
Ook Dagblad van het Noorden blikt terug op de bevrijding van Nederland, dit jaar 75 jaar geleden. De krant maakt daartoe onder de noemer 'Nu 1945' dagelijks een hoekje vrij op pagina twee om gebeurtenissen te belichten die in 1945 in Drenthe en Groningen hebben plaatsgevonden. Berichten van het front, in vredestijd veilig bij u thuisgebracht.
Voor de berichten wordt geput uit goede en foute kranten die in 1945 verschenen. In de krant van vandaag wordt bericht over Eerkedina N. uit Veendam die zich op 22 februari 1945 voor de rechter in Groningen moest verantwoorden voor het stelen van een busje met 210 suikerbonnen bij kruidenier Scholte.
Op de bijbehorende website staat een stuk over de waarnemend burgemeester van de gemeente Vries, Martien Beversluis (1894 – 1966). Beversluis was ook journalist, schrijver en dichter. In 1937 was hij redacteur bij het protestantse blad Elckerlyc en in 1938 redacteur van De Nieuwe Gids. Na de Duitse inval bemachtigde hij een baantje op het het Departement van Volksvoorlichting en Kunsten.
Auteur van het stuk over Beversluis is Bernd Otter. Volgens Otter was Beversluis vervanger van de Asser burgemeester Harm Boelems: "Die had de scepter over Vries overgenomen, maar Beversluis mag het werk doen. Waar andere NSB-burgemeesters in de laatste maanden van de oorlog juist met extra harde hand regeren houdt Beversluis het bij advisering aan de ambtenaren."
Welke straf Eerkedina N. kreeg, staat nog niet in de krant. De eis was zes maanden cel. De uitspraak stond gepland voor 8 maart 1945. Ik ga ervan uit dat rond die dag in het hoekje op pagina 2 melding wordt gemaakt van de straf. Martien Beversluis werd na de oorlog geïnterneerd. In 1947 werd hij op medische en psychiatrische gronden vrijgelaten en ontslagen van rechtsvervolging.
Lees hier meer.