Toen ik ruim tien jaar geleden in mijn huidige woning kwam wonen, was een van de eerste ingrepen het slopen van 'de schouw', een plek in de woonkamer waar een kachel stond en aan de muur tegeltjes uit de achttiende waren bevestigd.
Die tegeltjes waren door mijn schoonvader gezet, een boerenzoon uit Schoonebeek die bij de Gasunie in Groningen werkte en op aarzelende wijze zijn droomhuis probeerde te veranderen in de boerderij waar hij was opgegroeid. (Mede daardoor hangt aan de buitenmuur in de tuin nog altijd een eg, een antiek houten landbouwwerktuig dat vermoedelijk ergens in het Emsland op de kop is getikt.)
De kachel, de schouw en de tegeltjes, hoe goed bedoeld ook, ik wilde ze weg hebben. Vooral om te voorkomen dat ik op winteravonden hout moest gaan stoken en in die antieke kachel poken, terwijl ik bij voorkeur boeken las en de volgende dag liever werd lastig gevallen door de inhoud van die boeken, in plaats van asresten opruimen en daarna buiten een nieuwe voorraad hout kloven. Dus.
Jaren gingen voorbij.
Nu mag ik maandag 10 februari leiding geven aan een debat over houtkachels en houtstook, twee zaken die schijnbaar in de verdrukking zijn geraakt omdat het vanuit van het oogpunt van milieu en volksgezondheid niet langer verantwoord zou zijn houtvuur te stoken. Hoesten en stikstofproblemen lijken zwaarder te wegen dan het principe van terug naar de natuur met hout en vuur.
Aanwezig bij het debat zijn onder anderen vertegenwoordigers van het Longfonds, de GGD, Milieudefensie en de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche. DvhN-columnist Herman Sandman spreekt een column uit. De bijeenkomst vindt plaats in Restaurant Poolshoogte, Boswachter Meelkerlaan 5 in Odoorn. Aanvang 19.30 uur. Toegang is gratis. Kom op tijd, want vol=vol.