Makelaar, een moeilijk beroep?
De N34 verdubbelen op gevoel is heel gevaarlijk

British fear in plaats van Hollands Hoop

Ik had er voor kunnen kiezen het derde seizoen van Hollands Hoop te kijken. Maar omdat ik enige weken geleden in het Forum Groningen voor de krant twee afleveringen van deze serie achter elkaar zag, ging de privévoorkeur uit naar een andere reeks: Years and years, nu te bekijken via NPO+.

Years and years
Years and years
is een coproductie van HBO en de BBC, de omroep die van premier Boris Johnson flink moet inkrimpen. Mogelijk dat het te maken heeft met de inhoud en boodschap van de reeks, waarin de Britse familie Lyons in Manchester wordt gevolgd ten tijde van grote (geo)politieke en maatschappelijke veranderingen.

De serie speelt in de nabije toekomst. De opmars van de populisten is niet meer te stuiten, het bankensysteem dondert opnieuw in elkaar, de klimaatproblemen verergeren, de vluchtelingenstroom zwelt aan, Europa valt uiteen, de publieke sector is vrijwel verkocht, het flexwerk neemt een vlucht, de hekken worden hoger, de computertechnologie gaat zijn eigen gang.

Alles wat we vrezen gebeurt. Of beter: wat ik vrees, grijpt plaats. En dat op een wijze die onvermijdelijk lijkt. Niet eens overdreven gelikt gefilmd en bijpassend geacteerd, maar daardoor des te meer aangrijpend.  

Een van de fascinerende personages in de serie is Bethany. In eerste aflevering maakt ze aan haar ouders duidelijk dat ze 'transhuman' wil zijn, omdat het leven dankzij de technologie zoveel beter kan zijn dan het is. Dat lijkt een puberale gril, maar naarmate de reeks vordert blijkt het zo gek nog niet gedacht. In aflevering drie besluit ze zich samen met een vriendinnetje in het geheim te laten verbeteren op een illegaal schip. Dat kost 10.000 pond.

Achteraf, aanbeland in een ziekenhuis, zegt een verpleger: "Daarbuiten lijkt alles mogelijk. Maar niet voor ons."

De vader van Bethaney, Stephen, een rol van Rory Kinnear, is minstens zo indrukwekkend. Aanvankelijk is Stephen een succesvol financieel adviseur. Dat verandert als hij door de instorting van bankensysteem zijn geld en huis verliest, met zijn gezin bij zijn grootmoeder moet inwonen en meerdere baantjes aannemen om het hoofd boven water te houden: medicijnentester, fietskoerier et cetera.

Na het zien van aflevering vier werd ik tegen de ochtend wakker met een reeks fragmenten in mijn hoofd. Vervolgens kon ik niet meer slapen. Vanavond gelukkig de laatste aflevering. Daarna wil ik me weer overgeven aan escapisme.