De deur kan bijna open. En dan dicht.
'Het eenige mooije land dat ik ken'

Beeldende kunst voor Eurosonic-gangers

Het is wegens Eurosonic Noorderslag popmuziek voor en popmuziek na de komende dagen in Groningen. Voor de  luisteraar met de brede blik is ook een beeldende kunst-programma beschikbaar. Sommige onderdelen zijn speciaal voor Eurosonic Noorderslag bedacht, andere zijn extra opgepoetst.

Alchemist (2008) Willem Kolvoort
Naast de Willem Kolvoort-tentoonstelling in het Groninger Museum, zie daarvoor het Dagblad van het Noorden van vandaag of de bijbehorende website, gaat het bijvoorbeeld om kunstwerken van Jelle de Graaf, Olaf Mooij en Jimi Kleinbruinink op verschillende door het Centrum Beeldende Kunst (CBK) Groningen geselecteerde locaties.

Mooij liet zich inspireren door God is a DJ van Faithless en de pausmobiel en bouwde een rijdende DJ mobiel met enorme speakers, tweeters en woofers. Door een opening in het dak kan een DJ de twee ingebouwde draaitafels en het mengpaneel bedienen. Zijn DJ mobile kan worden aangetroffen op het Waagplein en voor het CBK Groningen aan de Trompsingel 27a.

Van Kleinbruinink is tijdens Eurosonic Art is in de binnentuin van De Oosterpoort een lichtsculptuur te zien, gemaakt van panlatten en bamboestokken met gekleurd tape en lint. De Graaf maakt gigantische sculpturen van gerecycled afval en toont op de Grote Markt en het Stationsplein een gigantische robot en een zeven meter hoge gladiator.

Foto-instituut Noorderlicht aan het A-Kerkhof  haalt ter gelegenheid van ESNS collectief TEMPS ZERO naar Groningen. Het betreft hier, volgens een persbericht, 'een nieuwe generatie internationale experimentele visuele en geluidskunstenaars die in steeds wisselende samenstellingen langs Europese steden trekt met poëtische tentoonstellingen, geïmproviseerde concerten en workshop-presentaties'.

Nog een quote: 'De deelnemers vinden elkaar in hun existentiële drang naar vrijheid en de intens creatieve impulsen die daaruit voortkomen.'Van 16 januari tot 12 april 2020 worden in de zalen van de Noorderlicht beelden gecombineerd met multitrack-geluid dat via sensoren reageert op de bewegingen van bezoekers. Voorts wordt een doorlopende projectie vertoond, op een speciaal gecomponeerde score.

In het GRID aan de Sint Jansstraat vindt The European Poster Explosion plaats, een (verkoop)expositie met zeefdrukposters, kunstdrukken en andere merchandise van ontwerpers en studio's uit verschillende landen. Mede-organisator is de grafische afdeling van Popclub Vera. De tentoonstelling opent woensdag en is steeds vanaf 12.00 uur te bezoeken.

In de artfoyer van MartiniPlaza aan de Springerlaan is tot en met 30 april een expositie te zien geïnspireerd door Queen, de rockband die ook weer heeft geleid tot de musical We Will Rock You. MartiniPlaza spreekt van 'een unieke kunstcollectie' met werk van twintig gerenommeerde kunstenaars. Ook worden 'originele verzamelitems' van de band getoond.

Voor meer kunst tijdens ESNS zie ook hier.