Op komst: Moederliefde Loods13
Dreamland - Pet Shop Boys

Stamboekjournalistiek bij een ontplofte grillroom

Leeuwarder Courant
Dagblad van het Noorden
bracht maandag op de voorpagina een stuk van collega Bas van Sluis onder de kop ‘Kruiken hielden Kenan warm’. Het bericht vertelde over de ontploffing van grillroom Ali Baba in Coevorden. Daarbij belandde afgelopen zaterdag een kind onder het puin. Ik citeer de eerste regels:

‘Tijdens de reddingsoperatie zaterdag van de 5-jarige Kenan uit Coevorden dreigde de jongen onderkoeld te raken. Kruiken en wollen dekens van buurtbewoners hielden hem warm. Dat vertelt reddingswerker en teamleider Sietse Smit (39) uit Groningen van het STH (Specialisme Technische Hulpverlening), het team dat Kenan uit zijn benarde situatie redde.’

Het stuk van Bas van Sluis, tegellichter en koning van de WOB, haalde ook de voorpagina van de Leeuwarder Courant. Dat gebeurde na eindredactionele bewerking, onder een iets andere kop: 'Drachtster team redt Kenan (5)’. Ook hier de eerste regels:

‘De 5-jarige Kenan die zaterdag bedolven raakte toen een grillroom in Coevorden instortte, is gered door een in Drachten gestationeerd brandweerteam. ,,We wisten eigenlijk al vrij snel dat er nog een jonge jongen onder het puin lag”, vertelt Sietse Smit (39) uit Groningen, de leider van het 27 leden tellende team Noord van het STH (Specialisme Technische Hulpverlening), dat de provincies Friesland, Groningen en Drenthe als werkgebied heeft.’

Dat Dagblad van het Noorden het stuk van Van Sluis op de voorpagina zette, verbaasde mij niet. Het is de taak van een regionale krant om verslag te doen van gebeurtenissen die zich afspelen in het gebied waar die regionale krant wordt verspreid. Doet die krant dat niet, dan wordt het een algemeen dagblad en daar zijn er al genoeg van.

Wat mij wel verbaasde - of toch eigenlijk ook weer niet, ik ga al even mee - is wat de Leeuwarder Courant ervan maakte. En dan heb ik het niet over de analfabetische opsomming Friesland, Groningen en Drenthe, die Drenthe, Friesland en Groningen behoort te zijn. Dan heb ik het over de toevoeging ‘Drachtster team’.

Deze woorden zijn gekozen in een poging om het nieuws te regionaliseren. Begrijpelijk, want lezers van een regionale krant lezen die krant vanwege het regionale nieuws. Hier echter wordt het nieuws niet alleen regionaler gemaakt. Het wordt ook nog eens cultureel toegeëigend. Het woord ‘Drachtster’ wordt gebruikt om lezers duidelijk te maken dat het hier om ‘mensen van ons’ gaat. In dit geval: om Friezen.

Meer dan welke krant ook benadrukt de Leeuwarder Courant in berichten en artikelen ‘het Friese karakter’. De krant doet dat niet alleen door verslag te doen van gebeurtenissen die zich in Friesland afspelen, het mag ook graag de Friese wortels van mensen in het nieuws benadrukken. Daar is een uitdrukking voor: ‘Friezen om utens’, Friezen die buiten de provincie wonen.

Ik ken een verslaggever bij de LC, een cultuurredacteur, die het in stukken nodig vindt te melden dat iemands oma in Friesland is geboren, ook als dat voor de inhoud van het stuk niet ter zake doet. Ook daar is een woord voor: stamboekjournalistiek.

In het geval van de ontplofte grillroom – in ‘het Drentse Coevorden’, aldus de LC – is er nog iets vreemds. Het kan aan mij liggen, het zál aan mij liggen, maar uit de kop met de plaatsaanduiding Drachten spreekt iets van trots. Zo van: ‘Wij Friezen hebben Kenan gered’. Of dat werkelijk zo is, is de vraag. Het enige teamlid dat aan het woord komt, komt uit Groningen. Onderaan het stuk in zowel DvhN als LC komt dit teamlid nog een keer aan het woord: ,,We hebben het echt als STH samen met de collega’s van Coevorden en Schoonebeek gedaan’’, zegt Smit.

De in Emmen geboren, maar in Assen woonachtige Van Sluis voegt daar het volgende aan toe: ‘Van het team uit Drachten waren zaterdag twaalf mensen in touw; naast twaalf mensen van team Oost uit Zwolle.’ Ere wie ere toekomt. Er had dus ook heel iets anders in de kop van de LC kunnen staan.

Tot slot nog dit: volgens de routeplanner van de ANWB is het vanuit Drachten 1 uur en 3 minuten rijden naar Coevorden: 92,9 kilometer. Volgens diezelfde routeplanner is het vanuit Zwolle 46 minuten: 72,1 kilometer. U mag nu zelf uitrekenen hoeveel kilometer die Sietse Smit heeft moeten afleggen om vanuit Groningen via Drachten naar Coevorden te rijden. En bedenken of Kenan misschien eerder gered had kunnen worden.

De Coevorder kruiken en dekens waren in ieder geval hard nodig.