Mijn gevoeligheid voor hiërarchie, voor rang- en volgorde, heeft geleid tot extra aandacht voor de wijze waarop 'mijn provincie' in de media wordt behandeld, opgevoerd of afgeschilderd: als kroonjuweel, als woest en ledig, als malle Eppie, als het varkentje aan de laatste mem.
Dankzij die interesse weet ik dat Drenthe bij mijn eigen bedrijf, de NDC Mediagroep, het mediahuis van Noord-Nederland, in opsommingen vaak als laatste aan bod en in beeld komt.
Neem de vormgeving van de website van Dagblad van het Noorden, de krant voor zowel Drenthe als Groningen. Op de website wordt Groningen vóór Drenthe geplaatst. Terwijl de meest logische volgorde, die van het alfabet, heel anders is.
De gehanteerde volgorde heeft vermoedelijk met andere prioriteiten en interesses van de makers te maken. Het heeft vermoedelijk ook van doen met egocentrisme, een eigenschap die door Groningers als onbeleefd en ongepast wordt gezien als Westerlingen zich ervan bedienen, maar dat telt blijkbaar niet als ze zich er zelf schuldig aan maken.
Donderdag stond een stuk in de krant over de lengte en het gewicht van inwoners van Noord-Nederland. De auteur, Michel Brandsma, woonachtig in Hoogeveen, begon het aldus: 'Drenten, Friezen en Groningers zijn gemiddeld de langste mensen van Nederland.' Voor de internetversie had iemand, op de redactie in Groningen, die opsomming veranderd. Zie afbeelding hierboven.
In Friesland kunnen ze er ook wat van, zo blijkt uit het volgende voorbeeld, afkomstig uit de Leeuwarder Courant. Waarin onlangs melding werd gemaakt van een competitie voor films uit de drie Noordelijke provincies. De Friese schrijver van het stukje, Asing Walthaus, noemt in het stukje zijn eigen provincie het eerst en Groningen als tweede.
Het is geen ramp. Het is incorrect.
Helemaal ervan uitgaande dat de uitgeverij en de daarbij behorende journalisten voor hun inkomsten afhankelijk zijn van een juist gebruik van het alfabet.