Flitsend koper in de Grote Kerk (van Emmen)
Ook ik was erbij, op veilige afstand

Wim Hofman: het zoeken en vinden waard

Wim Hofman 1
Ik wandelde tentoonstellingsruimte WG Kunst aan de Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat in Amsterdam oud-west binnen. Mooi op tijd om de tentoonstelling Op reis met Wim Hofman te bekijken. Dat kan alleen nog deze week. Daarna gaan de spullen weer terug naar Zeeland, daar waar Hofman woont.

Eigenlijk ging het anders.

Omdat ik voor een interview met Auke Hulst en Corrie van Binsbergen in Amsterdam toch in de buurt kwam, dacht ik tijd genoeg te hebben voor het bekijken van een grote overzichtstentoonstelling met beeldend werk van de door mij bewonderde kunstenaar Wim Hofman. Dat viel nog niet mee.

Ik kon dat hele WG Kunst niet vinden, ondanks het beloofd gemak van de mobiele telefoon. Na lang zoeken en veel verkeerd lopen, bleek de ruimte ergens weggestopt achter de Eerste Constantijn Huygensstraat. Pas veel later begreep ik dat op het terrein ooit een ziekenhuis gevestigd is geweest, een gasthuis. Vandaar die G. De W staat voor Wilhelmina.

Uitgeput kwam ik er aan. Het aankondigend affiche op de stoep was ook al natgeregend. Binnen zat het vol met kinderen die gezellig aan het knutselen waren. Ik voelde mij oud en verlopen. Een voyeur. Dat heb je soms als je een ruimte binnenstapt waar het wemelt van de kinderen, en je hebt zelf geen kind meegenomen.

Er viel inderdaad veel te zien, wat vaker het geval is bij Wim Hofman. Zijn werk gaat van klein naar groot, van snipper naar vel, van krabbel naar vondst, van tekening naar sculptuur. Aan de wanden hing van alles. Soms aan een haakje, dan weer opgeprikt met een speld. Wat betreft de sculptuur was er een vliegtuig in de ruimte opgehangen.

Het was prachtig. Het was de moeite van het zoeken en vinden waard. Het was typisch Wim, zoals ik hem in de loop der jaren heb leren kennen uit zijn boeken en tentoonstellingen. Ik had het niet willen missen. Opgeknapt, ook dankzij een ongevraagd aangeboden glas thee, stapte ik de wereld weer in.

Wim Hofman 5

Wim Hofman 3

Wim Hofman 4

Wim Hofman 2

Wim Hofman 6