Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het huidige Groninger Museum heeft de redactie van Dagblad van het Noorden een speciale bijlage gemaakt die woensdag verschijnt. Ik mocht een aantal 'producties' leveren, zoals een interview met directeur Andreas Blühm, iets over de Vereniging Rembrandt en het verwerven van nieuwe collectie-stukken en veel data voor een graphic. Schoon en droog werk inderdaad.
Ook mocht ik een profiel maken van Frans Haks (1938 - 2006), de directeur waarover wordt gezegd dat hij het door Alessandro Mendini (1931- 2019) ontworpen gebouw op het Museumeiland mogelijk heeft gemaakt. Ik heb Haks nooit ontmoet. Ik was wel op zijn uitvaart.
Ik ken alleen de verhalen over Haks en (een deel van) wat hij geschreven heeft. Voor het profiel maakte ik onder meer gebruik van het archief van Nieuwsblad van het Noorden, waarin ik een verslag aantrof van een vergadering over het wel of niet aanstellen van Haks. Doordat de krant destijds echt overal bij mocht zijn, begrijp ik nu hoe de nieuwe directeur zich bij een deel van de conservatoren en bestuursleden van het museum onmogelijk heeft weten te maken.
Voorts maakte ik dankbaar gebruik van gesprekken die Frénk van der Linden met Haks heeft gevoerd: in het boek Onder Hollandse Helden staat een bondige samenvatting. Zaterdag is Van der Linden te gast tijdens een 'tabletalk' over Haks in het Groninger Museum. Gratis toegang. Aanvang 14.00 uur. Een dag later wordt voor de vrienden van het museum een film over Haks vertoond gemaakt door Eric Blom in samenwerking met Van der Linden.
En uiteraard las ik het boek Een calculerende terriër waarin Haks zijn herinneringen aan de Groninger jaren heeft vastgelegd. Fascinerend en leerzaam spul. Met op bladzijde 328 een intrigerende ontboezeming onder het kopje 'Troost', gedateerd 23 augustus 1993:
'Vanmiddag stond Piet voor de deur. Hij had ons beiden een tijdje gemist en wilde graag weten hoe het ging. Ik legde uit dat Johan twee maanden in Italië zit en dat ik daar ook twee weken ben geweest. 'Ik ben blij je weer terug te zien.' En terwijl hij een flesje slagroom gaf zei hij: 'Geniet ervan.'
Einde mededeling. Helaas heb ik niet kunnen achterhalen wat Haks met deze slagroom heeft uitgevoerd. Ik heb alleen een vermoeden.