Vier redenen om nu het CBK Emmen te bezoeken
16-10-19
Er zijn deze herfst meerdere redenen om het Centrum Beeldende Kunst in Emmen te bezoek. Ik noem er hier vier.
De eerste is de tentoonstelling Vier variatie in de bovenzaal van de ruimte in De Fabriek aan de Ermerweg. Getoond wordt werk van negen alumni van de Nieuwe Akademie in Utrecht, een opleidingsinstituut voor mensen die er op latere leeftijd achter komen dat ze beeldende kunst willen maken en daar graag lessen van professionals voor ontvangen. Veronderstel ik.
Denk aan wat door studenten van de Klassieke Academie in Groningen wordt gemaakt, maar dan minder figuratief en daardoor wel zo aardig, maar nog niet per definitie verrassend en van toegevoegde waarde. In het gastenboek bij de tentoonstelling las ik de volgende opmerking van ene Bertus van Emmen: 'Deze artiesten moeten gauw een baan zoeken!! Want ze zitten op dood spoor van de gekte!!!'
Zo erg is het zeker niet.
De tweede aanleiding is te vinden in een van de studio's en maakt deel uit van het Off-programma van het internationaal fotofestival Noorderlicht dat dit jaar de belabberde titel Taxed to the max heeft meegekregen. Dat hele Noorderlicht is een verhaal apart, het is mogelijk zelfs te veel van het goede, maar daar kunnen de fotografen en de mensen van het CBK natuurlijk niets aan doen. Hoe dan ook, in Emmen zijn onder de noemer 11fountains foto's te zien van Heleen Haijtema & Tryntsje Nauta.'
Dit gelegenheidsduo maakte vrije fotografische interpretaties van de elf fonteinen die ter gelegenheid van Leeuwarden als culturele hoofdstad van Europa in 2018 zijn verrezen in de elf Friese steden. Elke foto is een poëtische vertaling van een fontein plus iets uit de betreffende stad. Dat is leuk bedacht, maar als je de fonteinen en steden niet kent, kun je er als kijker zoveel kanten mee op dat je welbeschouwd nergens komt.
Derde aanleiding is de afgelopen zaterdag door directeur Harry Tupan van het Drents Museum geopende tentoonstelling Hand schrift met textiele schilderijen, foto's en installaties van Pauline Nijenhuis uit Zutphen. Van haar hand zijn in Emmen verschillende landschappen en voertuigen te zien, gemaakt met naald en draad. Textielkunst. Of meer precies: borduurwerk dat over snelheid gaat.
Speciale aandacht verdienen twee projecten. Het eerste is Hand@Work, een onderzoek naar de waarde en waardering van handschrift in borduurwerk. Voor het tweede project, Time Consuming Landscape, stelde Nijenhuis zichzelf de opdracht een borduurwerk vier keer te maken, steeds sneller. De resultaten vertellen over fysieke mogelijkheden en kwaliteitsverlies. En over nog iets. Meer daarover later in Dagblad van het Noorden.
De vierde reden: koffie en thee zijn gratis, net als de entree. Donderdag gaat het CBK in Emmen weer voor publiek open, vanaf 13.00 uur.