Saskia Boelsums in finale Kunstenaar van het jaar 2020
Leest 'De schrijver die over de soep vloog'

Over het probleem van kunstruimte KINK in Assen

De Nieuwe Kolk Assen
Dagblad van het Noorden
bracht afgelopen zaterdag in de Drentse editie een artikel onder de kop 'Verzet kunstminnend Assen'. Aanleiding was een brief van kunstenaars en organisatoren van kunstevenementen in reactie op een plan om te bezuinigen op KINK, de kunstruimte in De Nieuwe Kolk.

Het precieze bedrag van de korting is nog niet duidelijk, maar de briefopstellers zien de bui al hangen. Straks is er in de Drentse hoofdstad geen geld meer voor een fatsoenlijke plek waar 'hedendaagse kunst, in het bijzonder hedendaags design en kunstinstallaties' kan worden getoond. Eerder sloot SMAHK aan de Venestraat al de deuren.

Lezend in het stuk lijkt de nood niet direct aan de man. Annelies Meuleman, zakelijk directeur van het Drents Museum, hoofdprogrammeur van KINK, laat weten dat de programmering voorlopig gewoon doorgang vindt. "Wij werken altijd vooruit en weten bij wijze van spreken nu al wat in 2022 in KINK wordt getoond."

En zelfs dan is er altijd nog P60 van Wiets en Rudy Lanjouw. Of voor wie het minder ingewikkeld wil Kunstplaza Schurer en de galerie van het Drents Schilder Genootschap in Warenhuis Vanderveen.

Nu wil het geval dat Den Haag jaarlijks 150.000 euro naar Assen overmaakt om er voor te zorgen dat in de stad en omgeving beeldende kunst en vormgeving kan worden bekeken. Het betreft hier een vervolg op de afschaffing van de beroemde BKR-regeling. Om hiervoor in aanmerking te komen, moeten gemeenten minimaal een vergelijkbaar bedrag op tafel leggen.

Vorig jaar verscheen een evaluatie van deze zogeheten DU-BKV-regeling. Daaruit blijkt dat Assen meer geld voor beeldende kunst en vormgeving uittrekt dan wordt gevraagd. In 2017 ging het niet om 150.000, maar om 844.000 euro. Tel daar 150.000 euro van het rijk bij op en er is in de Drentse hoofdstad bijna een miljoen beschikbaar. Inderdaad, daar kun je een aardige houten hond van aanschaffen.

Mannes Foto Marcel Jurian de Jong Beeldbank Assen
Dan komen we nu bij het probleem. De gebruikers van KINK moeten ieder jaar 310.000 euro huur betalen voor de ruimte in cultuurpaleis De Nieuwe Kolk. Ik herhaal: 310.000 euro. En dan moet de hedendaagse kunst nog worden gevonden, vervoerd en getoond. Dan moet de kunstenaar nog betaald worden en het publiek nog voorgelicht. Kortom, dan moet het echte werk nog beginnen.

Als de gemeenteraad van Assen werkelijk minder geld wil uitgeven aan beeldende kunst en vormgeving dan doet de raad er verstandig aan eerst  naar de huur van de kunstruimte kijken. Stel dat de eigenaar van De Nieuwe Kolk bereid is dat bedrag te verlagen door bijvoorbeeld de afschrijving te verlengen, dan kan het budget voor BKV evenredig omlaag. En blijft er, wat kunst betreft, per saldo net zoveel mogelijk.

Als ik goed geïnformeerd ben, is de gemeente Assen eigenaar van De Nieuwe Kolk en daarmee ook van kunstruimte KINK. Het komt er op neer dat de gemeente van de 300.000 euro die het minimaal voor hedendaagse beeldende kunst beschikbaar heeft in een moeite door 310.000 euro terugvraagt. Een beetje minder inhalig zou geen kwaad kunnen. Het alternatief is, zoals vaker in Assen, leegstand.

Vrijdag in Dagblad van het Noorden een bespreking van de KINK-tentoonstelling Mijne kinderlijke traanen van Alle Jong.