Op uitnodiging van de Neie Drentse Schrieverskring mocht ik te Grolloo vertellen over werk en leven. Na een uur was het klaar. Zoveel stelt het niet voor, dat werk en leven van mij. Maar als je er naar moet luisteren, aan een lange tafel, in een van de schemerige zaaltjes die café Hofsteenge rijk is, kan het als 'een hele zit' worden ervaren. Klachten waren er niet. Of ze werden vanwege Drenthe verzwegen.
Eenmaal uitgesproken, ging het woord naar het andere einde van de tafel, naar Marga Zwiggelaar, voormalig directeur van museum De 5000 Morgen in Hoogeveen en in kringen van de Drentse schrievers bekend als Annije Maria Brans. Zwiggelaar, binnenkort verschijnt van haar hand een historische detective, vertelde over haar toetreding tot de orde van de Dominicanen. Begin november verhuist ze naar de congregatie Neerbosch in Nijmegen. Gemiddelde leeftijd ter plekke: 85 jaar.
Dat hoor je niet veel tegenwoordig, ik althans niet, dat mensen afstand doen van bezittingen en hun leven in dienst willen stellen van de christelijke god en zijn zoon. Als postulant, aankomend lid van een orde, heeft Zwiggelaar, ze is van 1963 en dus niet over één nacht ijs gegaan, inmiddels deelgenomen aan een vormingsjaar bestaande uit een lange reeks gesprekken, een psychologisch onderzoek en een schriftelijk verzoek voor intreding.
Wat nu volgt is een noviciaat, een jaar lang theologie en orde-theorie studeren en samenwonen met andere postulanten – er zijn nog vier anderen, als ik het goed heb verstaan. Daarna volgen twee 'professies', beloften. Over een jaar een eerste kleine professie om zuster te worden. Vervolgens drie jaar later een 'eeuwige professie' waarna ze als zuster volwaardig mag meepraten in het kapittel.
De corebusiness van de Dominicanen is bidden, vooral 's ochtends en 's avonds, vertelde Zwiggelaar. In het wapen van de orde staan de termen 'dankzeggen', 'toewijding' en 'uitspreken'. Met daarboven 'waarheid', vulde ze aan. Waarbij volgens Zwiggelaar geldt dat jouw waarheid niet per definitie andermans waarheid is. Naast de theorie is er maatschappelijk werk, zoals het verzorgen van ouderen.
Zelfs vergeleken met een lidmaatschap van Neie Drentse Schrieverskring kwam het mij voor als een zware opgaaf. De gang van zaken leidde, als vanzelf, tot vragen. De meeste essentiële kwam van schrijfster Aagje Blink, die wilde weten wat het toetreden tot de orde voor Zwiggelaar aantrekkelijk maakt. Waarop de postulant reageerde met een tegenvraag: "Waarom ben jij verliefd geworden op een man?"
Aanvullend vertelde Zwiggelaar dat ze reeds op 6-jarige leeftijd non wilde worden, wat merkwaardig mag heten voor iemand die opgroeide in een gereformeerde plaats als Hoogeveen en daar tijdens haar jeugdjaren nooit een voorbeeld is tegengekomen. Ze vatte het mysterie aldus samen: "Ik vind de persoon van Jezus en wat Hij gedaan heeft zo belangrijk dat ik hem wil navolgen met alles wat ik ben."
De hoofdletter van Hij dacht ik er uit respect bij.