Het krantenbedrijf volgens Harm Kamerlingh Onnes
'Nemen Nam Genomen' van Harm Naaijer

100 jaar Zangeres Zonder Naam

Alweer iets over Leiden. Maandag wordt herdacht dat Maria Beij honderd jaar geleden ter wereld kwam in de Leidse Weverstraat. Het huis waar dat gebeurde bestaat niet meer, maar herdenken kan op vele manieren.


Maria Beij werd jaren nadat ze haar geboortestad had verlaten in Limburg bekend als zangeres. Eerst onder de naam Mary Servaes, later als Zangeres zonder Naam. Ze verkocht tijdens haar leven meer dan 16 miljoen platen en groeide uit tot de Koningin van het Levenslied.

Leiden viert de geboortedag met onder meer een Zangeres Zonder Naam Wandelroute langs de plekken waar ze woonde en werkte. ,,De meeste woonhuizen en fabrieksgebouwen staan er helaas niet meer en maakt van de wandeling een niet minder aantrekkelijk tocht langs meer en minder geslaagde Leidse stadsvernieuwing”, aldus de bedenkers.

Daar blijft het niet bij. Op 17 oktober vinden in een aantal Leidse cafés de voorrondes plaats voor de finale van het Leids Festival van het Levenslied op 30 november in de Leidse Schouwburg. De winnaar ontvangt de prestigieuze Mary Bey Bokaal. Opgeven voor de voorrondes kan op www.levenslied.nl.

Eerder dit jaar werd Maria Beij ook al in Leiden herdacht. Dat gebeurde met een nieuw gebrouwen biertje, 'Bittere Tranen' en een draaiorgeldag. De herdenkingen beperken zich niet tot Leiden alleen. In Den Bosch wordt een meezingfestival gehouden louter liedjes van de Zangeres Zonder Naam. Zie ook www.zzn100.nl.