Voor wie het gemist heeft omdat hij of zij (a) liever vrouwenvoetbal kijkt, (b) wordt afgeleid door het jaarlijkse lawaai rond de TT, (c) een goed boek aan het lezen is of (d) de warmte heeft aangegrepen om nergens zin in te hebben: woensdag heeft de Drentse cultuursector aan cultuurgedeputeerde Cees Bijl een ambitiedocument overhandigd.
In het document, je zou het ook een boekje kunnen noemen, staat wat twintig structureel gesubsidieerde culturele instellingen in Drenthe voor de komende jaren belangrijk vinden. Samengevat komt het er op neer dat zij tevreden zijn met wat zij doen, dat zij hun werk willen voorzetten en een beetje uitbreiden en dat zij hopen op meer steun en dus ook geld van de overheid.
In een persbericht dat over dit momentum door projectbureau K&C is verstuurd, staat dit:
"Cees Bijl zegde toe hier graag aan bij te dragen, zij het met gelijkblijvende budgetten voor cultuur in de komende periode. De kracht zal moeten zitten in slimme cofinanciering met cultuurfondsen en budgetten uit economie en het sociaal domein."
Kortom, het provinciebestuur heeft op het gebied van kunst en cultuur de komende jaren geen andere plannen dan de afgelopen jaren. Het is wel goed zo in Drenthe. Maar dat wisten we al dankzij het coalitieakkoord met de veelzeggende titel Drenthe, mooi voor elkaar! dat mei jongst leden in Assen door PvdA, VVD, CDA, ChristenUnie en GroenLinks werd gepresenteerd.
Op bladzijde 26 van het ambitiedocument staat - desondanks - wat de twintig nodig denken te hebben om hun zegenrijke werk nog beter te kunnen voortzetten. Opvallend is dat veel niet door de provincie, maar door instituties elders verwezenlijkt moet worden: het ministerie van OCW en de landelijke cultuurfondsen.
- In het Drentse cultuurbeleid is vanouds oog voor de grote kwaliteit van het erfgoed, de musea, cultuureducatie, festivals en cultuurhistorie. Willen we bovenstaande ambities in Drenthe waarmaken, dan kan dat niet vanuit de huidige middelen. Wij roepen de provincie Drenthe en het bedrijfsleven op ons te helpen. Pleit binnen We the North voor één noordelijke regeling voor verschillende provincies en steden, maar ook voor verschillende beleidsterreinen, zoals leefbaarheid, toerisme, economie en cultuur! Het regioprofiel dat op 1 november 2018 is ingediend bij minister van Engelshoven is een mooi begin.
- Een regionale opdrachtverstrekking aan BIS- en landelijke fondsinstellingen. Educatieve activiteiten van BIS-instellingen, die niet in het Noorden zijn gevestigd, bereiken Drentse scholen te weinig. Wat wij nodig hebben is extra ruimte voor culturele programmering op maat, afgestemd op de regio waar wij werken. Die ruimte hebben we nodig vanwege de zeer arbeidsintensieve productieprocessen en -periodes die deze manier van werken vergt. Participatieve projecten met hoogwaardige educatieve en artistieke kwaliteit. De regionale infrastructuur (RIS) en het Programmafonds, voorgesteld door de Raad voor Cultuur, april 2019, bieden kansen voor Drentse musea, podiumkunsten en beeldende kunsten. Daar moeten we bij zijn!
- Een andere manier van kwaliteitsbeoordeling door de Raad voor Cultuur en landelijke fondsen. De Raad zou niet alleen moeten werken met artistieke criteria die passen in een grootstedelijke regio. Kennis van de cultuur van Drenthe is nodig om te begrijpen wat hier wordt ervaren als wezenlijke kwaliteit. Dat begrip zal ongetwijfeld leiden tot toekenningen van subsidies die meer recht doen aan de regio.