Touwtrekken om Bartje (of is het Bart?)
Op komst: Jumping Jack

Wildlands en Atlas: een synergie die niet bestond

In de mailbox een uitnodiging voor de seizoenpresentatie van het Atlas Theater in Emmen, hedenavond: "In een relaxte setting nemen we je mee in de programmering van seizoen ‘19/‘20. Geven we je theatertips, kun je genieten van een aantal live previews en ontvang je als eerste de brochure."

Atlas
Niet helemaal toevallig trof ik vandaag in Dagblad van het Noorden een interview aan met Machteld van der Werf, de baas van het theater. Afgenomen door Eric Nederkoorn, vaker het voorste haantje als het om nieuws gaat. Hij had de brochure al mogen inzien en schrijft onder meer over de terugkeer van het Noord Nederlands Toneel naar Emmen. Leuk voor die Groningers, een keertje de stad uit.

Over de inmiddels losgelaten koppeling van het theater met Wildland Adventure Zoo Emmen zegt Van der Werf in de krant dit:

"Er is bij de start uitgegaan van een synergie die niet bestond. Een theater is een compleet ander bedrijf dan een dierenpark. Ze wilden programmering in het park. Stel je voor, dat is ingericht in drie werelddelen, met elk hun eigen verhaal. Als een voorstelling daar niet binnen past, slaat het nergens op. Verder heb je te maken met dierenwelzijn, met geluidsoverlast. En de aanname dat Wildlandsbezoekers erna naar het theater zouden willen, klopte evenmin. Als je acht uur hebt rondgesjouwd is het op zo’n dag echt wel mooi geweest."

De uitspraken van Van der Werf zijn het zoveelste signaal waaruit blijkt dat het besluit om Wildlands op de es te bouwen een besluit op verkeerde gronden is geweest.

Het eerste signaal werd vorig jaar afgegeven door Noordelijke Rekenkamer, die becijferde dat het voorspelde werkgelegenheidseffect van dit zogeheten structuurversterkende project in Emmen niet is gehaald. Het tweede signaal was de recente conclusie van wethouder Jisse Otter: dat de oorspronkelijke businesscase waarop het park is gebouwd, niet deugde. En nu is dus nimmer sprake geweest van de beloofde meerwaarde van een attractiepark met een theater.

Allemaal conclusies achteraf? Niet helemaal. Sommigen zagen dit wel aankomen.