Mariette Zweers poseert voor Corné Sparidaens
Wildlands en Atlas: een synergie die niet bestond

Touwtrekken om Bartje (of is het Bart?)

Nadat RTV Drenthe op de Dag van de Arbeid een bericht bracht over de verdwijning van een piepschuimen beeld van Bartje langs de A28 trekt Dagblad van het Noorden vandaag, vrijdag, nog even op de kwestie door. 'Bartje hoort in Assen', kopt de Drentse editie vandaag, ook omdat de gemeente Midden Drenthe en een aantal bedrijven interesse zou hebben getoond. Het beeld staat voorlopig in Veendam.

Bartje Assen-zuid
In het betreffende stuk komen Richard Rodenburg van Destic Kunststoffen uit Veendam en Eelco Bügel van Busa Coating uit Assen aan het woord. Dit duo bedacht eerder dat het een blijk van Drentse trots zou zijn als een reusachtige uitvoering van de romanfiguur van Anne de Vries - 8,5 meter - vanaf de snelweg tussen Zwolle en Groningen kon worden bewonderd.

De snelweg-Bartje werd een hit, zegt Rodenburg in de krant. Jan en alleman liep het weiland in om zich bij het beeld te laten fotograferen. Tot de eigenaar van het land daar flauw van werd. Waarna Bügel bedacht dat Assen met het beeld zou kunnen scoren. Aan de kop van de Vaart. "Ik zou zo’n succesnummer wel in de binnenstad willen hebben, hoor", vat de krant al zijn argumenten samen.

Waarom moet alles toch altijd weer opgeblazen worden?

(Het is een vraag die eigenlijk aan Anne de Vries gesteld had moeten worden. Eerder deze week werd op televisie een documentaire uitgezonden over de heldenverering van Johannes Post, verzetsman uit Hollandscheveld. Mede dankzij De levensroman van Johannes Post van Anne de Vries uit 1948 zijn straten, pleinen, bruggen en zelfs een kazerne naar Post vernoemd, iets wat de kinderen en kleinkinderen van Post liever anders hadden gezien.)

Dan nog eens wat: er staat toch al een beeld van Bartje in het centrum van Assen?

Een kleintje, vlak bij de ingang van het Drents Archief. Desondanks zeer geschikt voor selfies en andere acties. Het is een replica van de in 1954 door Suze Boschma-Berkhout vervaardigde sculptuur. Het origineel bevindt zich nabij: in het Drents Archief waar tevens het manuscript van de roman wordt bewaard. Wat is er tegen klein? Is het nou Bartje of Bart?

Als er dan werkelijk nog een plek voor een beeld van Bartje moet worden gevonden laat dat dan in Zeist zijn, waar De Vries zijn roman uit 1935 heeft geschreven. Heb ze daar ook eens een hit of succesnummer.

Ter afronding van dit debat een citaat uit Bartje, afkomstig van bladzijde 286:

'Ziezo, dat is dan ook weer voorbij. Het is het beste, om je maar niet te veel aan te trekken van alles wat de mensen om je heen onder elkaar hebben. Het komt toch altijd wel weer op zijn pootjes terecht. Bovendien is het voorjaar doorgebroken. De vrijheid komt benauwend dichtbij. Het wachten is op een teken, dat Bartje zal roepen. Het zal wel spoedig komen.'