Drenthe beter af met met ondernemers aan het stuur?
Moet Emmen hoofdstad van Drenthe worden?

VPRO Tegenlicht zoekt, eh, plattelandspioniers

Arjen Fortuin merkte een paar weken geleden in zijn televisierubriek in NRC/Handelsblad op dat de plattelandsobsessie van de Nederlandse televisiemakers zorgelijke trekken begint te krijgen.

Hij noemde in dat verband een aantal programma’s: Boer zoekt vrouw, Onze Boerderij, een programma van Powned over de vraag of het leven beter was op het platteland of in de stad, de serie Jouw stad, ons dorp en de reportageserie Lex LokaalEus in Medialand moet toen nog worden uitgezonden.

VPRO_Tegenlicht-Power_to_the_platteland
Nu heeft ook de VPRO een streekproduct in voorbereiding. Gisteren, maandag, ontving ik althans een persbericht over de start van een zoektocht door VPRO Tegenlicht naar ‘pioniers op het platteland’.

Citaat: "Mensen die de kracht van het landelijke inzetten voor de samenleving van de toekomst. Welke vernieuwers inspireren met hun radicale, maar realiseerbare ideeën over wonen, mobiliteit, natuurbeleving, voedsel, recreatie, spiritualiteit en zorg?”

Dat klinkt veelbelovend, maar de aanleiding doet iets ergs vermoeden. Want de tweede alinea meldt dit: "De trek naar het platteland is een feit. Mede door de hoge huur- en vastgoedprijzen in (vooral) de Randstad verruilen steeds meer starters, startups en jonge gezinnen de stad voor het platteland.”

Hier wordt een verband gesuggereerd tussen het een en het ander. Tussen sukkelaars en redders, tussen achteruitgang en innovatie.

Alsof op het platteland niet al ver voor de huizenbubbel in Amsterdam en Utrecht sprake was – en is – van ‘mensen die de kracht van het landelijke inzetten voor de samenleving van de toekomst’. Alsof het platteland niet al bestond voor er sprake was van steden.

Misschien begin ik overgevoelig te worden, dat kan natuurlijk ook.

Omdat iedereen het voordeel van de twijfel verdient, en VPRO Tegenlicht zeker, toch maar even de rest van het persbericht:

"VPRO Tegenlicht zoekt vernieuwers die durven denken buiten de kaders van de stad. Pioniers met vooruitstrevende ideeën over de samenleving van morgen. Mensen die gebruik maken van de kracht van het landelijke en met concrete oplossingen komen tegen krimp en sociaal isolement. Maar ook mensen die nieuwe vergezichten bieden en/of praktische plannen hebben voor bijvoorbeeld wonen, natuurbeleving, mobiliteit en voedselproductie.

Plattelandspioniers kunnen zich tot woensdag 1 mei aanmelden via vpro.nl/pioniers. Tevens kunnen pioniers worden aangemeld door kennissen, vrienden en familie. Stemmen kan van 1 t/m 16 mei. De vijf finalisten worden (deels) gekozen door bezoekers van de website en een vakkundige jury. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens een speciale Meet Up in het oosten van het land: zaterdag 25 mei 2019 in de DRU Cultuurfabriek te Ulft."