Wildlands (voorlopig) gered, bibliotheek in zwaar weer
Passies in het Noorden

De Stoppelmannen leerden de Veenkolonialen dansen

Streekgenoten GedichtenOp uitnodiging van Paulien Bakker van stichting Narare reisde ik zondagmiddag af naar Westerbork waar in gereformeerd kerkelijk centrum De Voorhof de Drentse première werd gehouden van Streekgenoten. Stad, Streek en Trouw. Dit multimediale project omvat muziek, dans, literatuur, erfgoed, film en getuigenissen en is zo groot opgezet dat iedere uitleg tekort schiet.

Gelukkig kregen we er een boekje bij dat als programma kon dienen. Plus de fraai door In Ontwerp uit Assen verzorgde uitgave Streekgenoten. Herinneringen van ooggetuigen uit Veenkoloniaal Groningen en Drenthe aan de Tweede Wereldoorlog door dichters uit Stad en Streek verwoord. Onder die lange titel trof ik ook mij eigen naam aan, als één van de veertien dichters.

De middag in Westerbork bleek vooral uit muziek te bestaan. Gespeeld door het Veenkoloniaal Symfonie Orkest onder leiding van Lubertus Leutscher. Met zang van Bert Hadders (met blauw pochet) en Hanneke Tichelaar (met rode jurk), muzikale bijdragen van Sergei Bolotny (viool), Don Hofstee (gitaar), Tim Nobel (staande bas) en dans door Betsy Torenbos van Rood Paleis. Naar schatting 250 bezoekers maakten het mee.

Orkest Stoppelman
Beno Hofman was gevraagd als verteller. Hij hield ons bij de les met een verhaal over joden in de Veenkoloniën in het algemeen en de lotgevallen van de familie Stoppelman uit Oude Pekela in het bijzonder. "De eerste joden arriveerden rond 1650 in de Veenkoloniën, ondanks verzet van de Gereformeerde Kerk", ving het verhaal in De Voorhof aan.

De familie Stoppelman leerden de Veenkolonialen dansen, zo maakte Hofman ons tussen de optredens door duidelijk. Ze vormden een orkest, speelden tussen 1850 en 1940 op bruiloften en partijen en werden opvallend vaak dansleraar. Overgebracht naar Kamp Westerbork kregen de leden van de familie te horen dat prominente artiesten niet op transport naar Duitsland hoefden.

Hofman: "Geen van de Joodse musici uit de Veenkoloniën werd tot de prominente artiesten gerekend."

Streekgenoten
Ondanks het drama bleek de twee-en-een-half uur inclusief pauze durende voorstelling in Westerbork geen zware zit. Daarvoor zat de muziek te knap in elkaar, werd er te goed gespeeld, vooral door Bolotny. Na een uur en drie kwartier ging het ineens van droevig naar ellendig, waarbij tijdens het slot de aandacht werd getrokken door een ritueel met Tichelaar, Torenbos en een aantal getuigen van de oorlog in de Veenkoloniën.

De komende periode is de performance van Torenbos, Tichelaar, een aantal muzikanten en een videoprojectie nog bij te wonen het Boschhuis in Ter Apel (6/4), het Witte Kerkje in Gasselte (13/4), de Synagoge in Groningen (28/4), Muziekboerderij in Valthermond (4/5), Veenkerk in Klazienaveen-Noord (11/5) en Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen (25/5).