Leest 'Nu alles voorbij is' van Liesbeth Vonhögen
Bezoek eens een piepklein museum

Opnieuw een cultuurprijswinnaar uit Zuidoost-Drenthe

Rosa da Silva AKF Finale 2019 Foto Jaap ReedijkNa het optreden van Isa Zwart (uit (Emmen), na de uitreiking van de Drentse Talentprijs Cultuur aan Anne-Will Lufting (uit Nieuw-Amsterdam), na het optreden van Danshuis Noord (uit Zuidlaren), na de overhandiging van de Drentse Anjer Prijs aan Gedeelde Verhalen (uit Groningen), na het optreden van Willemien Dijkstra en haar vader Harm (uit Sleen), na de afsluitende woorden van presentator Bartele van der Meer (uit Foxwolde), na het laatste liedje van Bibi Wemmenhoven (uit Diever), na het afscheid van alles en iedereen in Het Muziekcentrum op het industrieterrein van Dieverbrug stapte ik maandagavond in de auto naar Emmen.

Ter hoogte van Hoogersmilde vernam ik dat er nóg een cultuurprijs was uitgereikt. De AKF Sonneveldprijs en een Shaffy Cheque ter waarde van 2500 euro in De Kleine Komedie in Amsterdam. Juryvoorzitter Tom Dicke (uit Dordrecht) deed dat met de volgende woorden: "Rosa da Silva uit Klazienaveen heeft een Portugese vader, een Nederlandse moeder en woont tegenwoordig in Amsterdam. Waar hoort zij thuis?"

Dicke sprak daarna lovend woorden over Saudade, de voorstelling die Da Silva heeft gemaakt met Remko Wind (uit Grijpskerk): "De voorstelling bestaat uit aan elkaar gehechte scenes die worden afgewisseld met veelzijdige zang en muziek, waarbij Rosa kundig wordt ondersteund door multi-instrumentalist Remco Wind, die geweldig speelt. De jury ziet in Rosa een veelzijdig talent dat van het podium afspat."

Wat ter hoogte van Beilen de vraag opriep hoe het kan dat iedere keer weer cultuurtalent uit Zuidoost-Drenthe in de prijzen valt: Rosa da Silva (2014), Marloes de Vries (2015), Arjen Linker (2016), Cody Hidding (2017), Willemien Dijkstra (2018).

Wat ter hoogte van Westerbork tot een mogelijk antwoord leidde. Allemaal, ook Anne-Will Lufting (2019), hebben ze nog meegemaakt dat Emmen over een kunstencentrum kon beschikken, CQ, een plek waar aan kunst en cultuur geproefd kon worden en vervolgens besloten daar 'iets' mee te gaan doen. In Groningen, in Enschede, in Zwolle, in Amsterdam.

In 2014 werd datzelfde CQ op slinkse wijze in een faillissement geduwd. Sindsdien moet het cultuurtalent maar zien waar in Zuidoost-Drenthe de mosterd staat. Sombere voorspelling: volgend jaar of het jaar daarop komt het Drents talent van elders. Want zonder boom geen vruchten. Het feest houdt een keer op.