De erfenis van verzetsheld Johannes Post
Vrijheidscolleges in Emmen, Hoogeveen en Assen

En de winnaar is: Amy Hoekstra

Na afloop van de Drentse finale van Read2Me, de voorleeswedstrijd voor brugklassers, donderdagavond in Assen, stapte een deelneemster op mij af. Ze wilde weten op welke plaats zij was geëindigd. En bracht mij, jury-voorzitter, daarmee een beetje in verlegenheid. Daar hadden wij het tijdens ons beraad niet over gehad, over nummer 2, 3 en zo verder. Wij waren gegaan voor een winnaar.

Read2Me Assen 2019
Die hadden we gevonden in Amy Hoekstra van het Dr. Nassaucollege Quintus in Assen, vaardig voorlezend uit Klem van Mel Wallis de Vries. Ik probeerde, zo goed en zo kwaad als het ging, aan het meisje uitleg te geven over de jury-procedure. Iets met een lijstje met persoonlijke favorieten en het optellen van punten, iets met discussie en dat dan daarna de deelnemer met de meeste punten werd gekozen.

"Maar wat ben ik dan geworden?", vroeg het meisje nogmaals. "We hebben alleen een nummer 1", probeerde ik. "De rest is eigenlijk allemaal op de tweede plaats geëindigd." Het stemde haar niet tevreden. Niet worden gekozen tot beste voorlezer van alle brugklassers in Drenthe in het schooljaar 2018/2019 was nog tot daar aan toe, maar naar huis moeten zonder eindnotering, zonder verhaal eigenlijk, nee, het zinde haar niets.

Amy Hoekstra kon ondertussen haar geluk niet op. Als winnaar van de finale mag ze het 25 mei aanstaande tijdens de landelijke eindronde in Amsterdam opnemen tegen de elf andere provinciale voorleeskampioenen in de strijd om de titel Brugklas Voorleeskampioen 2019.