Wonen met zicht op Broken Circle and Spiral Hill
Roundup - beeldende kunst in Emmen

Een treurige film over Hoogeveen

Ik bekeek voor de krant de documentaire Hoogeveen en terug van Fatos Vladi, zaterdag wordt de film uitgezonden door RTV Drenthe. Dat gebeurt om 18.30 uur. Koningsdag lijkt mij voor een regisseur niet fijnste dag om iets op de zender te krijgen. Gelukkig beschikt de omroep ook over een website bij u in de buurt.

DocuHoogeveenScreenshot2
In de film, die vijftig minuten duurt, wordt Johan Nauta uit Meppel gevolgd. Nauta woonde zijn halve leven in Hoogeveen. Op 16-jarige leeftijd begon hij foto's te maken van wat hij op straat zag: de mensen en de bedrijvigheid. Twee jaar geleden leidde het tot het fotoboek Een uitkijktoren aan de Hoofdstraat. Drenthe in de jaren zeventig.

Anno 2019 is van levendigheid in Hoogeveen weinig meer over. Er zijn nog wel Hoogeveners, maar je ziet ze niet meer.

Dat geldt met name Theo Gruppen, veertig jaar geleden de eerste drugsverslaafde van Hoogeveen. Aan de hand van verhalen van diens broers - nou ja, verhalen, het zijn meer antwoorden op vragen van Nauta - komen we te weten hoe het Theo is vergaan. Tip van de sluier: hij verruilde Hoogeveen voor Amsterdam en keerde nooit meer terug.

Hoogeveen en terug is geen opbeurende film, waarschuwde Vladi tijdens een gesprek dat ik met hem had. Zaterdag meer in de krant.