Moet Emmen hoofdstad van Drenthe worden?
En de winnaar is: Amy Hoekstra

De erfenis van verzetsheld Johannes Post

Te zien op NPO2 op maandag 29 april om 20.25 uur: een documentaire van Geertjan Lassche over verzetsheld Johannes Post, gezien door de ogen van zijn kinderen.

Johannes Post uit Hollandscheveld redde tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven van honderden joden en werd in 1944 op 37-jarige leeftijd in de duinen bij Overveen door de Nazi's doodgeschoten. Daarna groeide hij uit een oorlogsheld naar wie in heel Nederland straten, scholen en zelfs een kazerne is vernoemd.

De-erfenis-van-een-verzetsheld--Trijneke-en-Noor
Uit een persbericht verspreid ter aankondiging van De erfenis van een verzetsheld: "Terwijl zijn daden tot op de dag van vandaag tot mythische proporties worden verheven, blijft zijn familie met andere herinneringen achter. Wat zijn hun verwerkingsmechanismen en wat geven ze door aan de generaties erna? Over de pijnlijke prijs voor de achterblijvers - een moeder met acht kinderen - is een leven lang gezwegen."

En ook: "Je zult als kind maar moeten onderduiken, gescheiden van je ouders, en horen dat je vader doodgeschoten is, een vader die je misschien niet of nauwelijks hebt gekend. En dan op de een of andere manier weer verdergaan als herenigd gezin. Vijfenzeventig jaar na zijn dood nemen de in leven zijnde kinderen van Johannes Post alsnog plaats aan de keukentafel om het echte verhaal - ieder op zijn of haar manier - door te geven aan hun nageslacht."

Op de foto: Trijneke, dochter van Johannes Post en haar kleinkind Noor in de gereconstrueerde keuken van de familie Post, zoals die in de oorlog was. Foto Geertjan Lassche/VPRO